Foraje minere fara consimtamantul comunitatii in Deva-Muncel si Brad

Foraje minere fara consimtamantul comunitatii in Deva-Muncel si Brad
Foraje minere fara consimtamantul comunitatii in Deva-Muncel si Brad

Tot mai multe comunitati din Romania, in subsolul carora se gasesc zacaminte auro-argentifere sau polimetalice, sunt vizate de proiecte distructive de minerit industrial. In lipsa consimtamantulului prealabil al locuitorilor sau macar a consultarii acestora, o companie miniera inregistrata intr-un paradis fiscal, dar care se bucura de girul autoritatilor, realizeaza foraje in apropiere de Deva si Brad. Lucarile de prospectare si forajele de explorare reprezinta doar inceputul pentru acest tip de operatiuni industriale ce saracesc comunitatile locale si le distruge sansa de a avea un viitor durabil. Potrivit Agentiei de Protectia Mediului din Deva, niciunul din forajele derulate nu s-a supus evaluarii impactului asupra mediului.[1][2]

Compania miniera European Goldfields Deva SRL, subsidiara a Eldorado Gold ce detine si proiectul Certej, realizeaza foraje de explorare in imediata vecinatate a orasului Deva. Perimetrul Deva Muncel insumeaza 32 kilometri patrati si este localizat pe teritoriul comunei Vetel si a muncipiului Deva. Zona este cunoscuta pentru rezervele de plumb, zinc, cupru, aur si argint  din zona satelor Muncelul Mic si Muncelul Mare[3].

In ianuarie 2013 European Goldfields Deva SRL a obtinut de la Agentia Nationala de Resurse Minerale trei licente de explorare[4]. Acestea au fost acordate urmand o procedura total lipsita de transparenta, desi societatea civila a cerut[5] in repetate randuri adoptarea unei strategii privind consultarea publicului chiar din etapa de acordare a licentelor de explorare sau exploatare. Si in aceste cazuri publicul este privat de informatii corecte si din surse independente privind impactul acestor proiecte. Negocierile dintre statul roman si companiile miniere concretizate in licentele de concesiune pentru explorare sau exploatare raman secretizate in ciuda numeroaselor suspiciuni de coruptie si conflict de interese al celor ce gestioneaza bunurile comune.

Informatiile semnalate de presa hunedoreana[6] arata ca forajele se realizeaza in imediata apropiere a zonei rezidentiale de pe strada Aurel Vlaicu, pe o proprietate privata. Nemultumiti de afectarea panzei freatice de pe Valea Craiesei, a traficului permanent a masinilor de mare tonaj si de deprecierea carosabilului, zeci de deveni s-au prezentat[7] la sedinta de Consiliu Local a orasului Deva.

In prezenta acestora si ignorandu-le comentariile si solicitarile, inclusiv aceea ca forajele se realizeaza vis-a-vis de zona protejata Dealul Colt si Dealul Zanoaga[8], consilierii au votat acordarea dreptului companiei miniere de a-si extinde forajele in noi arii ale municipiului, aflate de aceasta data in proprietate publica. Inaintea votului un reprezentant al companiei miniere a pledat in fata consilierilor pentru extinderea forajelor, in timp ce cetatenilor prezenti li s-a refuzat dreptul de a lua cuvantul. Dupa mai bine de doua ore de la incheirea votului, cei prezenti in sala au fost invitati, la sectiunea Diverse, sa-si expuna ingrijorarile. Directorul departamentului de urbanism al Primariei Deva a fost primul care a minimizat gravitatea problemelor enumerate de locuitorii strazii Aurel Vlaicu, afirmand ca „firma are certificat de urbanism pentru lucrari, lumea poate sa stea linistita”. Mai apoi primarul Petru Marginean a dispus verificarea impactului traficului greu asupra rezistentei caselor ca mai apoi sa declare cinic: „Poate dam de uraniu si ne expropriaza pe toti si ne muta la Viena”. La scurt timp dupa sedinta de consiliu, firma de prospectiuni si-a mutat utilajele intr-o alta zona locuita a Devei, pe strada Calugareni, urmand ca forajele sa demareze in scurt timp[9].

Mining Watch Romania solicita autoritatilor locale din Deva sa raspunda de indata solicitarilor societatii civile privind clarificarea stadiului de autorizare in care se afla proiectul de explorare prin foraje din perimetrul Deva-Muncel si publicarea tuturor informatiilor privind autorizatiile si acordurile emise pana la momentul de fata de Consiliul Local si Primaria Deva in considerarea proiectului amintit. Mining Watch Romania va monitoriza, alaturi de locuitori ai orasului Deva afectati de desfasurarea lucrarilor de foraje, legalitatea procedurilor desfasurate la nivelul autoritatilor locale din Deva, inclusiv din punctul de vedere al transparentei si al implicarii publicului in luarea deciziilor si va semnala si contesta legal derapajele si incalcarile constatate.

Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati: Roxana Pencea, mobil: 0723024300, email: [email protected]
Informatii generale:
Denumire perimetru minier: Brad

Localizare: Brad, Baia de Cris, Valisoara, Dealul Mare
Data eliberarii licentei: licenta de explorare Nr. 15997/01.2013

Titular proiect 2013: European Goldfields Deva SRL

Actionari: Eldorado Gold (80-100%) (prin subsidiara Deva Gold Barbados Ltd.)

Date despre zacamant: minereuri polimetalice, inclusiv aur

Denumire perimetru minier:  perimetrele Deva Muncel (zona Deva), Deva Muncel (zona Muncel)

Localizare: N/A
Data eliberarii licentei: licenta de explorare Nr. 15995 si 15996/01.2013

Titular proiect 2013: European Goldfields Deva SRL

Actionari: Eldorado Gold (80-100%) (prin subsidiara Deva Gold Barbados Ltd.)

Date despre zacamant: minereuri polimetalice, inclusiv aur

[1]    http://apmhd.anpm.ro/files/APM%20Hunedoara/Proiectdeciziaetapaincadrare-EUROPEANGOLDFIELDS-ForajMuncel-Revizuire.pdf

[2]    http://apmhd.anpm.ro/files/APM%20Hunedoara/Deciziaetapaincadrare-EUROPEANGOLDFIELDS-ForajRudaBradproiect.pdf

[3]    http://www.primaria-vetel-hd.ro/

[4]                 Nr. 15995 si 15996 pentru Deva Muncel si  Nr. 15997 pentru Brad

[5]    http://www.rosiamontana.net/stop-proiectelor-miniere-cu-cianuri-din-romania/

[6]    http://deveanul.info/2014/01/10/deva-gold-a-inceput-forajele-pentru-aur-la-marginea-devei/#.UujAn2T8LZu

[7]    http://www.glasul-hd.ro/Revolta-devenilor-%C3%AEmpotriva-explor%C4%83rilor-de-pe-Aurel-Vlaicu-Consiliul-Local-Deva-a-pus-pumnul-%C3%AEn-gura-cet%C4%83%C5%A3enilor-nemul%C5%A3umi%C5%A3i_12_17097.html

[8]    http://ro.wikipedia.org/wiki/Dealul_Col%C8%9B_%C8%99i_Dealul_Z%C4%83noaga

[9]    http://glasul-hd.ro/Deva-Explor%C4%83rile-de-pe-Aurel-Vlaicu-s-au-mutat-pe-C%C4%83lug%C4%83reni_12_17137.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *