Forestierii din Romania fac apel la Parlament pentru o adoptare rapida a Codului Silvic

Ministerul Mediului și Consiliul Concurenței își dau mâna ca pădurile să fie vândute cât mai ieftin în continuare
Forestierii din Romania fac apel la Parlament pentru o adoptare rapida a Codului Silvic
Forestierii din Romania fac apel la Parlament pentru o adoptare rapida a Codului Silvic

ASFOR, asociatia care reprezinta interesele silvicultorilor, sustine ca amanarea discutarii acestei legi ar putea aduce sectorul in colaps

nicolae tucunelAsociatia Forestierilor din Romania (ASFOR) sussine ca neadoptarea cat mai rapida a Codului Silvic duce economia forestira in moarte clinica. „Dupa aproape cinci ani de munca sustinuta in Grupuri de lucru, in Comisii Parlamentare sau Ministeriale si dupa votul final in Camera Deputatilor, Legea de Modificare a Codului Silvic se intoarce din nou la Parlament”, se arata intr-un comunicat al asociatiei care isi exprima, astfel, „indignarea si in aceeasi masura ingrijorarea ca toate eforturile facute pe parcursul acestui lung demers vor esua”. „Daca mai sunt de facut cateva modificari, acestea trebuie facute imediat, astfel incat forma finala sa satisfaca atat necesitatile fondului forestier, cat si pe cele legate de viata populatiei si de activitatile economice”, se mai arata in comunicat.

Presedintele ASFOR, Nicolae Tucunel, precizeaza ca starea domeniului silvic este aproape de colaps. „Aceasta este astazi starea unui important domeniu economic in care activeaza peste 15.000 de agenti economici din exploatari forestiere, prelucrarea lemnului si industria mobilei, care pe langa responsabilitatile si obligatiile fata de stat, au in spatele lor sute de mii de familii, cetateni ai Romaniei”.

Tucunel face un apel la presedintii celor doua camere parlamentare – Calin Popescu Tariceanu sI Valeriu Zgonea – pentru a recurge la „toate diligentele (…) ca in cel mai scurt timp posibil, Legea 46/2008 modificata, sa intre in vigoare pentru a genera un pachet legislativ subsecvent actualizat si pentru a pune capat unei stari de incertitudine care afecteaza grav administrarea fondului forestier si activitatea economica specifica acestuia”. Potrivit presedintelui ASFOR, neadoptarea rapida a Codului silvic ar produce pagube insemnate prin inchiderea unor firme din domeniu, prin pierderea a mii de locuri de munca, deoarece „taierile ilegale pot continua in acest climat de incertitudine”. Mai mult, Codul silvic este asteptat pentru a genera un pachet de legi care sa puna ordine in ceea ce priveste domeniul forestier, legi care astfel nu pot fi adoptate.
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, luni, Parlamentului, Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator.

Klaus Iohannis precizeaza ca motivul retrimiterii legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic la Parlament se refera la faptul ca „unele dintre interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi sunt de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si sa aiba un impact nedorit asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei, creand premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator”. „Asa cum au fost redactate, unele dintre dispozitiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul roman sa fie acuzat de incalcarea obligatiilor asumate in calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale, cu privire la cererea de reexaminare a sefului statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *