Formularele E*** ascunse bolnavilor romani

De aproape un an, adica de cand ne-am integrat in Uniune Europeana, am putea beneficia de tratamente medicale in tarile membre.

Documentele care ar permite acest lucru, se gasesc pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate, insa oamenii nu au fost informati. Secretomania Formularelor E*** a facut economii la buget pe seama bolnavilor. Faptul ca asemenea date nu au fost aduse la cunostinta celor ce ar fi putut beneficia de ele e demonstrat de procentul mic de decontari facut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe baza formularului E112: 234.810 euro, din cele 5,7 milioane de euro alocati pentru tratamentele medicale in anul 2007. Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, crede insa ca medicii sunt vinovati pentru ca nu se uita cu atentie pe site-ul CNAS, si sustine ca el si-a facut datoria, organizand cursuri de instruire cu personalul caselor din teritoriu. A trebuit ca o familie de vedete sa aiba o grava problema medicala cu un copil pentru ca sa se afle de „Formularul E112”. Acesta nu este singurul. In realitate, exista 16 asemenea formulare, in virtutea carora romanii pot beneficia de asistenta medicala gratuita in Europa, in functie de diversele situatii in care s-ar putea afla: de la integrarea in sistemul de asigurari sociale al unui alt stat membru al UE, fara plata de contributii suplimentare, pana la asistenta medicala gratuita in strainatate pentru pensionarii romani.
Cele mai importante formulare
La un moment dat viata noastra ar putea atarna de un formular „E” si atunci ar trebui sa stim care sunt acestea. Exista E001, pentru comunicare in institutii sau pentru solicitarea altor formulare, E104 – care permite cumularea perioadelor de asigurare, de munca sau de resedinta. E 106 se completeaza pentru decontarea serviciilor medicale primite de persoane detasate la munca in strainatate (in special pentru munci sezoniere). E 107 confirma calitatea de asigurat si se foloseste pentru a cere eliberarea unui certificat inlocuitor al cardului european. Formularul E 108 este folosit pentru a anunta incetarea drepturilor de asigurat in caz de boala sau maternitate pentru persoanele care au domiciliul in alt stat. E 109 este pentru persoanele neasigurate din tara, dar cu rude care muncesc legal in strainatate avand asigurare medicala. Pe baza acesteie asigurari, vizitatorul neasigurat va putea sa beneficieze de servcii medicale in tara respectiva. Formularul E 112 ii poate ajuta pe cei care au nevoie urgenta de o operatie sau un tratament in strainatate care intra in pachetul de servicii de baza din Romania. Formularul 115 permite acordarea de beneficii financiare pentru incapacitate in munca, formularul E 121, le da dreptul pensionarilor romani care isi muta domiciliul in strainatate sa aiba parte pana la sfarsitul zilelor de asigurare medicala si in noua tara de domiciliu. In acest caz, casa de asigurari de sanatate din Romania la care pensionarul este asigurat va trebui sa plateasca sume forfetare anuale casei de asigurari din localitatea unde si-a mutat domiciliul pensionarul. Si nu in ultimul rand, exista formularul E126 care permite recuperarea banilor cheltuiti cu tratamente medicale in alt stat membru de catre un cetatean de la autoritatiile statului in care el plateste asigurari.
Iulia OPREA

Sursa: Ziarul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *