Forta de interventie paneuropeana pentru combaterea efectelor calamitatilor

Dezastrele naturale si cele provocate de om care s-au abatut asupra Europei in ultimii ani au atras atentia asupra necesitatii unei colaborari stranse intre statele membre in ceea ce priveste interventia in asemenea situatii. Consiliul UE a decis consolidarea unei structuri care acorda sprijin, la cerere, in situatii de urgenta majora.

Mecanismul va coordona activitatile de interventie si asistenta intreprinse de catre statele membre si de Comunitate, tinand cont de necesitatile speciale ale regiunilor izolate, ultraperiferice sau ale celor insulare. Sistemul se bazeaza pe modulele de protectie civila ale statelor membre, fiind supus prevederilor dreptului comunitar si angajamentelor internationale relevante referitoare la interventia in situatii de urgenta majora care se produc pe teritoriul Comunitatii sau in afara acestuia.

Aria de raspundere a mecanismului de protectie acopera inclusiv dezastrele naturale sau provocate de om, actele de terorism si accidentele tehnologice, radiologice si de mediu, inclusiv poluarea marina accidentala. Cum e mult mai usor sa previi decat sa vindeci, forurile de la Bruxelles au in vedere si introducerea unor masuri suplimentare de protectie civila si industriala, precum si dezvoltarea unui sistem informativ la nivel comunitar. Statele membre nu pot fi obligate sa divulge informatii care ar putea aduce atingere securitatii nationale.

Echipele de interventie existente trebuie pregatite astfel incat sa poata fi mobilizate intr-un timp cat mai scurt. Structura trebuie sa asigure colaborarea eficienta intre echipele de evaluare sau coordonare si cele de interventie. Un rol important il vor juca noile tehnologii, mai ales cele din domeniul medical.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *