Forta vantului castiga teren pe piata energiei regenerabile

Centralele eoliene sunt tot mai des folosite pentru producerea energiei vii. Ele asigura deja 1% din energia electrica mondiala si se prefigureaza ca pana in 2010 procentul sa se dubleze

Desi contestate pentru ca ar dauna ecosistemelor si ar produce poluare fonica si vizuala, centralele eoliene castiga din ce in ce mai mult teren ca sursa alternativa de energie. Uniunea Europeana incurajeaza promovarea acestui tip de energie regenerabila cu subventii importante, si asta a dus la extinderea pietei. Numai Germania are acum in picioare peste 20.000 de turbine.

Vantul este cunoscut omenirii ca si sursa energetica de mai bine de 10.000 de ani. Inca de la inceputurile civilizatiei, energia vantului se utiliza in navigatia maritima. Se presupune ca egiptenii stravechi mergeau sub panze acum 5.000 ani. In jurul anului 700 d.H., pe teritoriul Afganistanului de azi masini eoliene cu axa verticala de rotatie se utilizau pentru macinarea grauntelor.

Cunoscutele instalatii eoliene (mori cu elicele conectate la turn) asigurau functionarea unor sisteme de irigare pe insula Creta din Marea Mediterana. Morile pentru macinarea boabelor, care functionau pe baza vantului, sunt una dintre cele mai mari performante ale secolelor medii. In sec. XIV, olandezii au imbunatatit modelul morilor de vant, raspandite in Orientul Mijlociu, si au inceput utilizarea larga a instalatiilor eoliene la macinarea boabelor.

In 1854, in SUA apare o pompa de apa, care functiona pe baza energiei vantului. Ca si constructie, aceasta pompa semana cu modelul morilor de vant, dar avea mai multe palete (brate) si un fluger pentru determinarea directiei vantului. Catre anul 1940, peste sase milioane de instalatii de acest tip se utilizau pentru pomparea apei si producerea energiei electrice necesare americanilor.

Este socotita o premisa a cuceririi Vestului salbatic, datorita posibilitatii de asigurare cu apa a fermelor zootehnice. Insa la mijlocul secolului XX vine sfarsitul utilizarii pe scara larga a energiei vantului. In locul ei apare o sursa energetica moderna: petrolul.
Citeste articolul Forta vantului castiga teren pe piata energiei regenerabile integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *