Fortifiere – Cancerul din paine

Excesul de fier si acid folic poate grabi aparitia cancerului. Cu toate acestea, in Romania sunt voci care sustin fortifierea universala a fainurilor, chiar daca sunt doar cateva categorii de persoane care au nevoie de un aport suplimentar de fier si acid folic.
paine
Acidul folic este o vitamina care, luata din surse naturale si in cantitati moderate, are efecte benefice asupra organismului. Excesul insa poate grabi aparitia cancerului de colon, mai ales in cazul celor care sunt predispusi la aceasta maladie.

Cercetatorii americani de la Departamentul de Agricultura si Nutritie Umana au atras atentia ca nivelul de acid folic, vitamina B9, din sangele americanilor s-a dublat in urma fortifierii universale a fainurilor, se arata intr-un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca, de obicei, fortifierea se face fara studii clare si de cele mai multe ori populatia are de suferit. Efectele excesului de acid folic sunt dintre cele mai grave. Acestea au fost demonstrate anul trecut de un grup de cercetatori de la Institutul National de Sanatate din SUA. Acestea sustin ca acidul folic administrat in cantitati mari duce la aparitia cancerului de colon, mai ales daca persoanele sunt predispuse la aceasta maladie. Mai mult, oamenii de stiinta pun la indoiala biodisponibilitatea acidului folic luat din suplimente. Ei sunt de parere ca sursele naturale – legume verzi – sunt cele mai potrivite pentru ca vitamina B9 sa aiba efectul dorit.

Copiii si gravidele au nevoie
Fortifierea universala a fainurilor cu acid folic se face de cele mai multe ori in tari in care defectele de tub neural au o incidenta foarte ridicata in randul nou-nascutilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca aceasta masura se ia de cele mai multe ori in caz de cataclisme sau in cazuri extreme, pentru ca aceste substante adaugate in alimente nu au aceeasi biodisponibilitate ca cele ingerate pe cale naturala. Mai mult, nu toata populatia are nevoie de ele. De cele mai multe ori, femeilor gravide li se prescrie aceasta vitamina in primele luni de sarcina. Cu toate acestea, efectele excesului de acid folic pot fi grave, iar nutritionistii atrag atentia ca inainte de luarea unei asemenea masuri sa se faca monitorizari serioase ale starii de sanatate a populatiei. De asemenea, cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca persoanele in varsta trebuie sa fie foarte atente la cantitatile de vitamine administrate. Cornelia Ulrich, medic la Centrul de Cercetare a Cancerelor din Seattle, precizeaza ca „persoanele in varsta sunt predispuse la afectiuni ale colonului, iar acidul folic nu va face decat sa le agraveze starea”.

In Romania
Si in tara noastra este in dezbatere publica subiectul fortifierii universale a fainurilor cu acid folic si fier. In acest scop, Flour Fortification Initiative FFI (Initiativa pentru Fortifierea Fainurilor) si asociatia profesionala ANAMOB organizeaza in luna octombrie o conferinta prin care incearca sa prezinte efectele benefice ale acestei masuri. FFI este o retea de organizatii din intreaga lume care isi propune ca pana la sfarsitul anului 2008 sa convinga 80% din firmele din industria de morarit si panificatie ca fortifierea universala a fainurilor este cel mai bun lucru pe care il pot face. In acest scop au realizat un studiu prin care arata beneficiile acestei masuri. Cercetarea a fost sponsorizata de cea mai mare firma producatoare de dozatoare pentru nutrienti din lume, Buhler. Fortifierea universala este in curs de aprobare si in Marea Britanie si in Irlanda, iar in Suedia a fost oprita in urma cu zece ani din cauza numeroaselor cazuri de cancer de ficat depistate in urma adaosului de fier. Numerosi oameni din lumea medicala romaneasca au atras atentia ca si la noi poate surveni aceasta problema in cazul fortifierii universale a fainurilor cu fier si acid folic. Chiar daca s-au facut studii in perioada 1991-2003 care arata anumite carente de fier in randul copiilor si al femeilor insarcinate, profesorul doctor Constantin Ionescu Targoviste, directorul Clinicii de Diabetologie, Nutritie si Boli Metabolice din Bucuresti, spune ca organismul nostru „si-a alcatuit un sistem de mentinere a unei marje de siguranta destul de mare” si in felul acesta nu exista riscuri. Mai mult, el atrage atentia ca „niciodata nu s-a dovedit ca fierul acesta mineral poate corecta vreo anemie, daca nu-i aduci, in paralel, aminoacizi esentiali si celelalte vitamine”.

Ghidul fortifierii
ANAMOB a vrut sa fie cu un pas inainte institutiilor abilitate ale statutului si a scos pe piata anul trecut un ghid pentru industria de morarit privind „fortificarea fainii”, coordonat de ing. Viorel D. Marin. In acest ghid se propune adaugarea in faina de grau a fierului si a acidului folic, numai ca inca de la inceput au descoperit aparitia unor probleme. Modificarea culorii fainii „poate insemna aparitia unei coloratii verzui sau albastrui cand fierul liber interactioneaza cu cerealele. Sulfatul feros anhidru (…) poate sa interactioneze cu alti compusi si ingrediente folosite la fabricarea painii si poate sa modifice culoarea aluatului”. O alta varianta sugerata de ghid sunt compusii de fier incapsulati, care au in compozitie uleiuri vegetale hidrogenate, despre care se stie ca, sunt foarte periculoase pentru sanatate, in special pentru inima si ficat. Problemele pot interveni, pentru ca asa cum se sugereaza in ghid, costul fierului este primordial. „Se calculeaza continutul maxim de micronutrienti pe baza restrictiilor impuse de urmatoarele trei criterii: cost, siguranta si limite tehnologice”.

Fierul
Excesul de fier din alimentatie duce la aparitia cancerului, in special la persoanele care sunt predispuse la aceasta maladie. Cele mai multe probleme apar la cei care sufera de boli hepatice, cei cu hemocromatoza si persoanele care sufera de thalasemie. Mai mult, este necesar sa se tina cont de faptul ca fierul interactioneaza cu o gama larga de compusi ce se regasesc in matricea alimentara sub forma de nutrienti sau non-nutrienti, inactivindu-i sau modificindu-le activitatea biologica, cu impact imprevizibil asupra fiziologiei si sanatatii consumatorului.
Prof. dr. Gheroghe Mencinicopschi atrage atentia ca „in tara noastra sarea este fortifiata universal cu iod. Fierul anorganic in aceste conditii reactioneaza cu iodul si vitamina A, distrugindu-le”. De asemenea, specialistul spune ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda in primul rind ca populatia sa fie educata sa consume mai multe alimente din care sa isi ia aceste vitamine si minerale, iar daca aceasta masura nu are efectele dorite sa se recurga la fortifierea universala.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *