Fost ministru al Mediului in guvernarea CDR, este cercetat de DNA pentru un prejudiciu de circa un milion de euro adus Romsilva

Fost ministru al Mediului in guvernarea CDR, este cercetat de DNA pentru un prejudiciu de circa un milion de euro adus Romsilva

Romica Tomescu (foto), fost ministru al Mediului in guvernarea CDR, este cercetat de DNA pentru un prejudiciu de circa un milion de euro adus Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti • Regia Nationala a Padurilor – Romsilva s-a trezit, la unele directii silvice din tara, cu conturile blocate, in urma demersului in instanta al fostului ministru • Acum, Romica Tomescu vrea sa ajunga secretar de stat sau, daca nu, se multumeste si cu un post de consilier al ministrului delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga

In noua structura a Cabinetului Ponta 2, Ministerul Mediului a fost divizat, politic, in doua entitati. Rovana Plumb (PSD) este ministrul Mediului si al Schimbarilor Climatice, in timp ce Lucia Varga (PNL) ocupa functia de ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Portofoliul Luciei Varga a devenit mult mai atractiv decat cel al Rovanei Plumb si, ca atare, anticamera liberalei s-a transformat intr-una foarte aglomerata pentru clientela politica si oporturnistii care ravnesc la posturi. Printre acestia se numara si Romica Tomescu, fost ministru al Mediului, in perioada 1998-2000, ajuns in aceasta onoranta postura si ca urmare a calitatii sale de ruda a fostului lider taranist Gabriel Tepelea. Tomescu aspira acum la functia de secretar de stat, iar daca acest deziderat nu va fi atins, se multumeste si cu un post de consilier pentru probleme de silvicultura.

Conturile Romsilva, blocate de Tomescu

Incercarea disperata a fostului ministru Romica Tomescu de a reveni la butoanele silviculturii romanesti a coincis cu blocarea de catre acesta, la sfarsitul saptamanii trecute, a conturilor Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva. In urma cu vreo trei ani, Romica Tomescu a fost schimbat de la conducerea Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti – filiala cu personalitate juridica a Romsilvei -, ca urmare a unui management defectuos. Imediat dupa destituire, acesta a dat in judecata Romsilva, procesul aflandu-se inca pe rol. Insa, la sfarsitul saptamanii trecute, mai multe directii silvice ale Regiei s-au trezit la usa cu un executor judecatoresc care le-a blocat conturile pentru ca fostul director al ICAS a fost destituit ilegal si ca nu si-a primit drepturile salariale aferente stabilite de instanta. Conducerea Romsilva sustine ca aceasta masura este abuziva si ilegala, intrucat procesul este inca pe rolul instantei si, ca atare, nu exista o sentinta judecatoreasca definitiva.

Contracte semnate, dar nedatate

Demersul fostului ministru Romica Tomescu a surprins conducerea regiei, cu atat mai mult cu cat DNA il cerceteaza pe acesta pentru mai multe inginerii financiare si patrimoniale realizate cat timp a condus ICAS. Valoarea estimata a prejudiciului adus institutului, de fostul ministru, si constatat de cei de la DNA, se ridica la aproximativ un milion de euro.

In rezolutia din data de 12 decembrie 2011 a Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul DNA sunt mentionate „consecintele neregulilor constatate de organele de control” si, totodata, sunt „identificate si elemente de prejudiciu pentru faptele retinute in sarcina numitului Tomescu Romica”.

Verificarile specialistilor DNA au vizat activitatea a patru unitati silvice aflate in subordinea ICAS, din perioada anilor 2007, 2008 si inceputul lui 2009, cat timp institutul a fost condus de catre Romica Tomescu. Astfel, in urma controlului efectuat la Ocolul Silvic Vidra din judetul Vrancea, s-a constatat ca „atribuirea contractelor pentru modernizarea sediului de district Bolotesti s-a efectuat cu incalcarea prevederilor OUG nr. 34/ 2006” (lucrarile s-au efectuat la un singur obiectiv, dar au fost fragmentate pe capitole) si „nu a fost incheiat un contract de achizitii carburanti si lubrifianti cu firme furnizoare”. Raportul DNA din 10.11.2011 mentioneaza ca seful de ocol Virgil Ivan a aprobat ca „efectuarea de investitii din surse proprii” sa fie data „ca urmare a incasarii contravalorii unui teren scos din circuitul forestier de circa 1.900.000 de lei” (in luna noiembrie 2008), iar „achizitia materialelor necesare reparatiilor s-a realizat inaintea inceperii lucrarilor”. In plus, s-a evidentiat ca acel contract „pentru executare de reparatii interioare la locuinta de serviciu in cadrul districtului Bolotesti a fost transmis catre ICAS pentru avizare prin adresa 5383/ 22.12.2008, iar directorul institutului de cercetare si directorul economic ICAS au semnat contractul la o data neprecizata”.

60 ha de padure, scoase ilegal din fondul forestier

La Ocolul Silvic Mihailesti, din judetul Arges, s-a constatat ca „o suprafata de 59,9 ha a fost scoasa din fondul forestier, in anul 2004, fara existenta unor documente justificative”; in plus, s-a mai constatat si „depasirea volumului recoltat de masa lemnoasa cu 1.200 mc in anul 2007”. Practic, s-a descoperit ca „iesirea din proprietate a fost realizata fara a se intocmi un proces verbal de punere in posesie sau alt document justificativ”.

Totodata, controlul efectuat la Ocolul Silvic Lechinta, din judetul Bistrita, a evidentiat ca s-au efectuat „taieri fara sa fie prevazute in angajament” si ca exploatarea s-a facut „fara autorizatie a stocurilor din partizi ramase neexploatate la 31.12.2007”.

Deturnarea fondurilor pentru regenerarea padurilor

Cele mai multe nereguli au fost descoperite de specialistii DNA la Ocolul Silvic Tomnatic, din judetul Suceava. Aici, s-a constatat folosirea ilegala a „fondului de regenerare a padurilor pentru efectuare de plati pentru activitatile de reparatii si intretinere a drumurilor forestiere in perioada 2007-2009”, avand loc, astfel, „o deturnare a fondurilor de la destinatia lor clara”. Astfel, pe 31.12.2008, chiar de Anul Nou, s-a alocat suma de 1.425.526,32 de lei din fondul de conservare si regenerare a padurilor, din care s-au cheltuit numai 169.751,42 de lei. Totodata, s-a inregistrat „introducerea in borderoul de produse principale si exploatare a unor volume de 26.957 mc, respectiv 30.638 mc, pentru productie aferenta anilor 2008 si 2009, desi, la momentul respectiv, posibilitatea de exploatare produse principala era deja depasita, conform angajamentelor silvice”.

CEC-uri in alb, la licitatii

Mai mult, „la Ocolul Silvic Tomnatic, au fost incredintate direct lucrari de intretinere-reparatii drumuri forestiere, fara organizarea de licitatii obligatorii in astfel de situatii, in valoare de peste 2.300.000 de lei”. Ca atare, intreaga cantitate de masa lemnoasa a fost exploatata ilegal. In plus, la acest ocol, specialistii DNA au constatat ca „niciuna dintre facturile platite nu poarta viza de control financiar preventiv si nici consemnarea pentru necesitate, oportunitate, realitate”. De asemenea, s-a descoperit ca la licitatiile pentru masa lemnoasa, „operatorii economici depuneau CEC-uri in alb (fara mentionarea sumei), iar ulterior adjudecarii, acestia inscriau suma aferenta valorii garantiilor pentru partizile ori loturile adjudecate”.

Ion Teleanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *