Fragmentarea calotei glaciare continua: s-a rupt o bucata dintr-un ghetar din Groenlanda

Ruperea ghetarului Jakobshavn Isbrae ar putea fi legata de incalzirea globala, cred cercetatorii.fragmentarea calotei

O bucata de gheata de 7km patrati s-a rupt din ghetarul Jakobshavn Isbrae din Groenlanda, potrivit NASA.

Calota glaciara a Groenlandei are o grosime de 3,2 km si acopera o zona cam cat Mexicul. Aceasta a pierdut mare parte din masa de gheata in ultimul deceniu. Ghetarii incep sa curga spre ocean, iar bucati mari din ei dispar in ape.

Ruperea calotei glaciare ar putea fi legata de schimbarile climatice, intrucat acestea au determinat incalzirea apelor Oceanului Arctic, spun oamenii de stiinta de la NASA.

Ghetarul Jakobshavn Isbrae se afla pe coasta de vest a Groenlandei la 69 grade latitudine nord si s-a retras peste 45km in ultimii 65 de ani. In timpul retragerii sale, ghetarul s-a rupt in doua parti, cea de nord si cea de sud. Ruptura din aceasta saptamana a avut loc in partea de nord.

Oamenii de stiinta estimeaza ca 10% din gheata pierduta de Groenlanda vine de la Jakobshavn, despre care se crede ca ar fi responsabil de cresterea nivelului apelor.

Ghetarul si-a dublat rata de alunecare catre mare, incepand cu 1997, desi el se retrage din 1850, cel putin.

Jakobshavn Isbrae nu este singurul ghetar care dispare in apele oceanelor. Oamenii de stiinta spun ca incalzirea climatica este cauza retragerii calotelor glaciare, atat in nordul globului, cat si in sud.

Ghetarul Jakobshavn Isbrae a avansat spre ocean, intre anii 1851 si 2009.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *