Fructele exotice intaresc imunitatea

In acest sezon, vitaminele si mineralele de care avem nevoie pot fi asimilate dintr-o categorie de fructe pe care le gasim tot anul: fructele exotice. Iata ce contin ele si la ce sunt bune.fructe exotice

Ananasul usureaza digestia

Persoanele care au probleme digestive ar trebui sa consume ananas de cel putin trei ori pe saptamana, potrivit specialistilor. Acesta contine o enzima, numita bromelina, care ajuta la procesarea proteinelor de origine animala, facandu-le, astfel, mai usor de digerat. Ananasul este o sursa importanta de vitaminele A si C, de potasiu si de sodiu.

Kiwi asigura doza de vitamina C

Dintre toate fructele exotice, kiwi este cea mai importanta sursa de vitamina C, continand o cantitate dubla de vitamina C in comparatie cu portocala. Prin urmare, nutritionistii ne recomanda sa consumam cat mai mult kiwi (un kilogram pe saptamana), mai ales in anotimpul rece, deoarece vitamina C intareste sistemul imunitar.

Smochina combate obezitatea

Sindromul de intestin iritabil si obezitatea pot fi combatute eficient cu ajutorul smochinelor. De asemenea, persoanele care se simt epuizate din punct de vedere intelectual ar trebui sa consume saptamanal cate zece smochine. Acestea contin vitamine din complexul B si minerale (potasiu, zinc, calciu, fier), care stimuleaza capacitatea intelectuala.

Avocado, izvor de vitamina E

Acest fruct exotic este una dintre cele mai importante surse de vitamina E, care are rolul de a incetini procesul de imbatranire. Mai contine acizi grasi nesaturati, ce regleaza nivelul colesterolului.

Papaya, consumat doar dupa masa

O alta sursa excelenta de vitamina C o reprezinta papaya, un fruct care ar trebui consumat mai des. Acesta este recomandat indeosebi dupa masa, deoarece contine o enzima care ajuta la procesul de digestie.

Rodia, buna in convalescenta

Este bogata in antioxidanti si, de aceea, este recomandat in perioadele de convalescenta pentru a intari sistemul imunitar. Un fruct contine 160 de calorii si, de aceea, nu trebuie mancat alaturi de alte fructe bogate in calorii.

Precautie
Unele fructe reduc eficienta anumitor medicamente.

Fructele exotice sunt folosite si in cosmetica, deoarece combat radicalii liberi.

Fructul pasiunii intareste oasele

Cunoscut si sub numele de maracuja, fructul pasiunii este recomandat indeosebi persoanelor care tin cura de slabire, deoarece contine doar 16 calorii. In plus, acopera necesarul de vitamina A si de vitamina C de care organismul are nevoie pentru a functiona normal. Tot in maracuja se mai gaseste si o cantitate importanta de fosfor, care ajuta la intarirea oaselor si care joaca un rol important in stimularea metabolismului.

Pomelo, aliat impotriva cancerului

Confundat adesea cu grepfrutul, pomelo este un fruct asemanator doar ca forma acestuia, dar are dimensiunea de doua ori mai mare si un continut dublu de vitamina C. Pomelo, indeosebi cel de culoare rosie, este recomandat bolnavilor de cancer, deoarece contine licopen, un antioxidant puternic, cu proprietati anticancerigene.

In acest sens, sub supravegherea medicului curant, se recomanda cate 200 ml de suc de pomelo pe zi. De asemenea, acest fruct mai contine calciu si vitamina B5, necesare pentru vindecarea rapida a ranilor.

Specialistul nostru – Livia Nena, biolog nutritionist

Fructele exotice cresc in alte conditii climatice decat cele din tara noastra. Acestea au o serie de proprietati nutritionale benefice pentru sanatatea organismului. De exemplu, mango contine fibre, vitamina C si caroten, iar consumat frecvent poate preveni afectiunile cancerigene. Portocalele contin vitamina C si flavonoide, substante active cu rol benefic asupra circulatiei capilare si venoase.

Papaya este un alt fruct exotic bogat in fibre si in enzime cu rol in imbunatatirea procesului digestiv. De asemenea, kiwi se remarca prin cantitatea mare de vitamina C pe care o contine (un singur fruct contine doza de vitamina C necesara zilnic unui adult). Acest fruct mai este bogat in vitamina E si este recomandat pentru intarirea sistemului imunitar.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *