Fructele si legumele nu ne apara de cancer

Consumul regulat de fructe si legume are doar foarte mic impact in ceea ce priveste protejarea impotriva cancerului, arata un studiu recent la care au participat peste 500.000 de europeni.fructe si sanatate

Intreaga mitologie cu privire la legumele si fructele care protejeaza organismul de diferite forme de cancer a fost rasturnata de cercetarea internationala care demonstreaza ca, in astfel de cazuri, boala poate fi prevenita numai in proportie de 2,5%. Cu toate acestea, expertii subliniaza ca aportul regulat de fructe si legume reprezinta un factor important pentru mentinerea unui organism sanatos.

In 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda populatiei sa consume zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume, pentru a preveni cancerul, dar si alte boli cronice. Indemnul a dat nastere la numeroase campanii de sanatate publica, mai ales in tarile dezvoltate.

Acest din urma studiu, la care au participat voluntari din zece tari europene, confirma ca asocierea dintre aportul de fructe si legume proaspete si reducerea posibilitatii de a face cancer este irelevanta.

Echipa de cercetatori condusa de specialisti de la Scoala de Medicina Muntele Sinai din New York au tinut cont, in cadrul studiului, si de alti factori determinanti pentru stilul de viata al subiectilor, precum fumatul sau exercitiul fizic.

Concluziile stabilite de acestia au fost de-a dreptul surprinzatoare: nu s-a putut demonstra ca exista o reducere semnificativa a riscului de cancer la acele persoane care adoptasera regimul alimentar indicat in 1990 de catre OMS, insa s-a dovedit ca aceia care consuma mai multe fructe si legume au o viata mai sanatoasa din mai multe puncte de vedere.

Fructe si legume pentru protectie

In cazul celui mai optimist scenariu, doua portii zilnice in plus de fructe si legume ar putea preveni 2,6% dintre cazurile de cancer la barbati si numai 2,3% la femei, este concluzia studiului.

Legumele, care sunt bogate in nutrienti, sunt mai benefice decat fructele, arata aceeasi cercetare, iar persoanele care consuma in mod frecvent bauturi alcoolice au cel mai mult de castigat in urma consumului crescut de fructe si legume atunci cand vine vorba despre protectia impotriva formelor de cancer determinate de alcool si tutun.

Profesorul Walter Willet, de la Universitatea Harvard, a subliniat intr-un studiu paralel ca unele substante continute de anumite fructe si legume pot avea un efect protector destul de important. Lycopenul din rosii, de exemplu, ar reduce riscul de cancer la prostata, in timp ce substantele continute de broccoli sunt considerate responsabile de stimularea unei gene care protejeaza impotriva cancerului intestinal.

Fructele si legumele au, de asemenea, proprietatea de a proteja organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare, considerate responsabile pentru cele mai multe decese la nivel mondial.

Dieta salveaza vieti

Insa, in timp ce legaturile dintre dieta si cancer continua sa ramana incerte, obezitatea este conisiderata drept cel mai mare factor de risc.

Fructele si legumele pot fi benefice doar prin aportul scazut de calorii pe care il aduc organismului, spun specialistii in nutritie.

Super-alimentele care sunt recomandate pentru dieta zilnica sunt :

* Ardeii rosii si portocalii. Sunt o sursa excelenta de vitamina C. O jumatate de ardei rosu furnizeaza intreaga cantitate de vitamina C de care are nevoie un adult in fiecare zi. Contin, de asemenea, antioxidanti si betacaroten, care protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi si pielea de radiatiile ultraviolete. In plus, au si rolul de a incetini procesul de imbatranire, ajutand la prevenirea bolilor asociate inaintarii in varsta.

* Capsunele. Pe langa vitamina C si antioxidanti, capsunele contin si acid elagic, despre care studiile au aratat ca inhiba dezvoltarea cancerului.

* Morcovii. Sunt o bogata sursa de betacaroten care, odata ajuns in organism, se transforma in vitamina A, care contribuie la sanatatea tegumentului si la intarirea sistemului imunitar.

* Rosiile. Aceste legume capata culoarea rosie datorita lycopenului. Studiile au corelat anterior consumul de rosii, gatite sau in conserva, cu riscul redus de cancer la prostata.

* Ceapa. Contine compusi de allium si este bogata in quercetina, un antioxidant puternic. Despre ambii compusi se considera ca au atat capacitatea de a reduce riscul de cancer, cat si de a imbunatati circulatia arteriala.

* Usturoiul. Bogat in sulfura de alil, care, ii da si mirosul intepator, usturoiul este folosit din timpuri stravechi pe post de medicament natural, deoarece previne deteriorarea celulelor.

* Afinele. Contin cantitati importante de vitamina C si sunt o bogata sursa de anthocyanina, un antioxidant despre care specialistii spun ca are rolul de a spori rezistenta sistemului imunitar, pastrand, totodata inima si pielea sanatoase.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *