Fructul intreg? Sau sucul obtinut prin stoarcere?

Fructul intreg? Sau sucul obtinut prin stoarcere?
Fructul intreg? Sau sucul obtinut prin stoarcere?
Fructul intreg? Sau sucul obtinut prin stoarcere?

Cele mai multe website-uri listeaza calitatile fructelor.

Sucurile de fructe nu sunt insa mentionate ca forma preferata pentru o alimentatie corecta. Motivul este foarte simplu: indiferent de fructe si de metoda folosita pentru stoarcere, cea mai importanta cantitate de nutrienti este adusa de fructul intreg.

Beneficiile invelisului fructelor

Pielea celor mai sanatoase fructe, cum ar fi afinele, merele, smochinele, caisele, perele, strugurii, prunele, zmeura, stafidele, se bucura de o activitate biologica esentiala in viata fructului. Reprezinta locul in care fructul interactioneaza cu lumina. Se formeaza o varitate mare de pigmenti care absorb diferite lungimi de unda ale luminii.
Acesti pigmenti, inclusiv flavonoidele si carotenoidele constituie inca subiect de cercetare pentru oamenii de stiinta, mai ales pentru substantele nutritive care sustin o viata sanatoasa. Cojile fructelor intregi, cum sunt strugurii, au capacitatea de a furniza protectie impotriva razelor ultraviolete, diminuand riscul de cancer. Din pacate, atunci cand se obtine sucul de struguri, cojile sunt indepartate.

Beneficiile pulpei fructelor

In plus, fata de coaja, o sursa principala de fibre, „carnea” fructelor, contine, de asemenea, fibre, dar si nutrienti. Spre exemplu, portocala. Sucul de portocala este extraordinar de sanatos atunci cand i se adauga si pulpa fructului. Partea alba ce captuseste coaja de portocala contine insa flavonoide. Miezul portocaliu al fructului are vitamina C. Iar daca toate acestea lucreaza impreuna, organismul capata rezistenta si vigoare. De obicei, partea moala, alba, este indepartata in procesul obtinerii sucului. Prin urmare si flavonoidele. Ceea ce e o pierdere. Se stie doar ca acestea au o activitate antioxidanta, antimicrobiana, anticanceroasa si antiinflamatorie.
Si desi multe produse comerciale sustin ca au in compozitie pulpa fructului, majoritatea nu sunt naturale si este si foarte putin probabil ca dupa ce a fost eliminata sa mai fie readaugata ulterior.

Stoarcerea reduce continutul de fibre

Conversia de la fructe intregi la suc de fructe reduce enorm continutul de fibre. Astfel, o ceasca de suc de mere, de la care s-a eliminat pulpa, practic, aduce un aport de fibre insesizabil. Sunt pierdute aproximativ 15 grame de fibre, care daca s-ar fi aflat in suc ar ajuta la completarea necesarului mediu zilnic de fibre.

Este sucul nesanatos?

Raspunsul depinde de alimentele pe care le inlocuieste si de modul in care este consumat. Sucul care a fost “”deposedat” de pulpa si coaja nu dispune de elemente nutritive care sa sprijine procesul de metabolizare si digerare. Sucul de fructe creste mai repede glicemia decat fructul intreg. Nu mai vorbim de sucurile de fructe de pe rafturile supermarketurilor, care contin un procent foarte mic de suc natural, iar in rest, indulcitori sintetici. Atunci cand optam pentru cele din urma bauturi, nimic nutritiv. Doar o cantitate mare de calorii.

Daca sucul de fructe este singura alegere posibila pentru a inlocui apa gazoasa, parerile expertilor sunt in favoarea sucului de fructe. In cazul in care fructele sunt stoarse impreuna cu legumele, si pulpa este retinuta in suc, atunci creste substantial aportul de nutrienti. Pentru a evita oxidarea este bine ca sucurile sa fie consumate in maximum 15 minute dupa stoarcerea fructelor si legumelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *