Frunzele proaspete de busuioc, benefice impotriva artritei

Frunzele proaspete ale catorva varietati de busuioc sunt la fel de eficiente ca si medicamentele antiinflamatorii administrate pacientilor suferind de artrita, se arata intr-un nou studiu, informeaza dailymail.co.uk.busuioc

Concluziile acestui studiu, prezentat in cadrul British Pharmaceutical Conference din Manchester, au relevat faptul ca, administrat pe cale orala, extractul obtinut din frunzele a doua varietati de busuioc – Ocimum americanum si Ocimum tenuiflorum – au redus inflamatiile articulatiilor cu pana la 73% in mai putin de 24 de ore.

„Am analizat capacitatile antiinflamatorii ale ambelor varietati de plante si am descoperit ca acestea erau similare celor oferite de Diclofenac, un medicament antiinflamatoriu folosit pe cale larga in tratamentul contra artritei”, a declarat Vaibhav Shinde de la Poona College of Pharmacy din India, coordonatorul acestui studiu.

Spre deosebire de Diclofenac si de celelalte medicamente din grupa acestuia, frunzele proaspete de busuioc nu produc efecte secundare, precum iritarea mucoasei gastro-intestinale, arsuri si dureri stomacale. Aceste simptome reprezinta o problema majora pentru pacientii suferind de artrita care trebuie sa ia zilnic aceste medicamente.

Diferite varietati de busuioc au fost folosite de multe secole in medicina traditionala din India si din Europa. Consumata sub forma unei infuzii herbale sau prin adaugarea frunzelor pe alimente sau in salate, aceasta planta a fost folosita pentru a trata diverse boli inflamatorii, precum bronsita, astmul, maladiile de piele sau artrita.

Busuiocul poate preveni, totodata, aparitia diabetului, prin reducerea concentratiei de glucoza din sange.

Oamenii de stiinta au incercat sa identifice molecula care face ca busuiocul sa aibe un efect terapeutic atat de eficient.

„Studiul nostru indica faptul ca eugenolul, uleiul care ii confera busuiocului acea aroma distincta, reprezinta molecula activa care produce efectul antiinflamatoriu”, a explicat Vaibhav Shinde.

O pastila care sa contina extract de busuioc nu exista deocamdata pe piata, insa o cantitate marita de busuioc in dieta zilnica ar putea avea un efect antiinflamatoriu sporit. Acest efect depinde insa si de tipul de busuioc folosit in alimentatie.

Busuiocul folosit in acest studiu este cultivat in special in India si in Asia de Sud-Est, unde este folosit in medicina de tip ayurvedic si pentru a condimenta diverse preparate culinare.

Frunzele acestei plante sunt mai mici decat cele ale varietatii europene – Ocimum basilicum sau busuiocul dulce – iar aroma lor este mai puternica, avand o concentratie mai mare de eugenol.

„Busuiocul dulce contine si el eugenol, insa nu in aceeasi concentratie”, a explicat Susi Kaiser, specialist in medicina herbala de la Universitatea Westminster din Marea Britanie.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *