Fulga cu fosfor

CE BEM, CE MINCAM – Periculos, nitritul de sodiu poate fi cancerigen
Produsul contine atit de mult fosfor incit daca am minca o cantitate mai mare am ajunge sa fim fosforescenti. Acest exces duce in timp la aparitia osteoporozei.

Brinza topita cu sunca Fulga este un produs in care predomina aditivii alimentari care au in compozitie fosfor. Ingredientele inscrise pe eticheta sint: „brinza, apa, smintina, unt, zer praf, sunca (3%) – (pulpa de porc fara piele si os, apa, sare, stabilizatori (E 451 – trifosfat sodic, E 452 – polifosfati), sirop de glucoza, afinator (E 407 – caragenan), dextroza, antioxidant (E 316 – erithorbat de sodiu), aroma, potentiator de aroma (E 621 – monoglutamat de sodiu, E 635 – 5″ ribonucleotide de sodiu), conservant (E 250 – nitrit de sodiu), saruri de topire (E 339 – fosfati de sodiu, E 450 – difosfati, E 452 – polifosfati), aroma. Grasime in SU: min. 50%”. Daca veti consumua 100 g din acest produs veti acumula 281,8 kcal (1168,4 Kj), proteine 13,8 g, glucide 4,3g, lipide 23,3g.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „brinza topita cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi animale saturate aterogene si o serie de aditivi alimentari.” Printre E-urile folosite se numara si sarurile de topire care aduc un surplus de fosfor, dezechilibrind balanta calciu-fosfor si impiedicind astfel fixarea calciului in oase. De asemenea, brinza topita analizata contine si nitrit de sodiu (E 250), care poate fi cancerigen, dar si E 621 (monoglutamat de sodiu) si E 635- (5″ – ribonucleotide disodice) care pot fi neurotoxice. Mai mult, E 635 poate induce criza de guta. Brinza contine surse de lactoza, sare, zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (sirop de glucoza, dextroza), de care trebuie sa tina cont suferinzii de diabet si cei cu intoleranta la lactoza. Densitatea energetica a produsului este mare, 281,8 kcal/ 100 grame.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepato-renale, celebrovasculare, neurodegenerative, suferinzilor de osteoporoza, de hiperuricemie (guta), suferinzilor de afectiuni dermatologice, de cancer, celor cu status proinflamator sistemic. Cei care au intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul pentru a vedea care este reactia organismului. Specialistul ne recomanda sa tinem cont de aportul de zaharuri si de sare ascunse in produs. O persoana adulta nu trebuie sa consume zilnic o cantitate mai mare de 6 g de sare pentru a nu dezvolta afectiuni renale sau cardiovasculare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *