Fumatorii lupta impotriva legii

Noile reglementari anti-tabac, care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, au scindat societatea civila din Peninsula. In ciuda opozitiei unei mari parti a populatiei, aplicarea prevederii care interzice total fumatul in baruri si in restaurante a fost amanata pentru partea a doua a anului.fumatul interzis

Guvernul spaniol a aprobat, in urma cu patru ani, o lege antifumat mai putin restrictiva decat in alte tari europene, pentru ca interzice fumatul la locul de munca si in mijloacele de transport public, dar nu complet in baruri si restaurante.

Potrivit acesteia, fumatul este permis in restaurantele si barurile care au o suprafata mai mica de 100 de metri patrati. In 2009, a fost aprobata o noua lege a carei aplicare va incepe de la o data ce urmeaza a fi stabilita in scurt timp. Conform noii legi, fumatul va fi interzis in toate localurile.

Lupta dusa de Trinidad Jimenez, ministrul Sanatatii spaniol, pentru interzicerea totala a fumatului nu este una usoara, mai ales ca Spania este o tara in care servirea cafelei de dimineata la bar a devenit un ritual, iar foarte multi clienti sunt fumatori. Nu intamplator, Spania este tara europeana cu cele mai multe baruri si restaurante, in medie, cate unul la fiecare 461 de locuitori.

Si in randul compatriotilor nostri dezbaterea privind noua lege a starnit numeroase polemici.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, in medie, romanii fumeaza mai mult decat spaniolii sau decat ceilalti straini. Din totalul romanilor care locuiesc pe teritoriul Spaniei, 36,4% sunt fumatori, pe cand procentul in randul spaniolilor este de 31%.

Aplicarea legii i-ar afecta insa cel mai mult pe compatriotii nostri, deloc putini, care lucreaza in domeniul serviciilor si in turism. Potrivit estimarilor unui studiu recent, in cazul in care legea va fi pusa in aplicare, 200.000 de angajati, majoritatea chelneri si barmani, isi vor pierde slujbele, iar 70.000 de baruri si restaurante vor da faliment.

„Imi pierd clientii!”

„Daca se va interzice fumatul, voi pierde aproape toti clientii care vin dimineata sa-si bea cafeaua si sa ia micul dejun. Atunci ar trebui sa mai renunt la angajati”, marturiseste Cristina Ioan (35 de ani), originara din Galati, patroana unui bar in Castellon.

„Am deschisa o discoteca la Castellon de multi ani si am aflat ca nu se va mai putea fuma. Cine credeti ca va mai veni? Nimeni. Ce vor face sutele de discoteci si pub-uri din Spania?

Eu, cel putin, nu stiu ce voi face”, se plange Dani Valcescu (34 de ani), originar din Bucuresti.

„E o lege buna”

„Deja m-am obisnuit cu fumul de tigari din baruri, dar sustin o astfel de lege. Poate nu ne dam seama, din obisnuinta, dar noi nefumatorii inhalam foarte mult fum, fara sa vrem. Nu stiu cum este mai bine pentru a fi toti multumiti, dar eu sunt de acord cu interzicerea fumatului”, spune Rodica Florescu (25 de ani), originara din Pitesti, stabilita la Madrid.

Cei care fumeaza au format Clubul Fumatorilor, asociatie care strange semnaturi pentru o petitie prin care se cere modificarea legii, dar si respectarea drepturilor fumatorilor. Sustinatori ai legii se gasesc si in breasla care, probabil, va avea cel mai mult de suferit in urma aplicarii acesteia. O asociatie a angajatilor din domeniul serviciilor a adus ca argument un studiu care arata ca ospatarii si chelnerii sunt cei mai afectati angajati de fumatul pasiv. Anual, in Spania, 1.400 de persoane mor, acestea fiind victime ale fumatului pasiv.

9 miliarde de euro din tutun

In bugetul statului spaniol au intrat anul trecut 9,4 miliarde de euro din taxe si accize aplicate produselor din tutun. Cifra inregistrata este cu aproape 2% mai mare decat cea din anul 2008.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *