Fundatia Bellona Europa militeaza activ impotriva schimbarilor climatice din Romania

Uraganele ar putea fi botezate dup? nega?ioni?tii schimb?rilor climatice

monitorizarea uraganelorBellona Europa este o organizatie internationala nonguvernamentala de mediu, fondata in 1986 la Oslo, Norvegia. La sfarsitul anilor ’80, popularitatea Bellona Europa a crescut datorita actiunilor intreprinse impotriva industriilor cu impact negativ asupra mediului, precum deseurile toxice sau contaminarea nucleara.

In ultimul deceniu, cresterea influentei internationale a Fundatiei Bellona Europa si constientizarea efectelor globale ale schimbarilor climatice au condus la o extindere a organizatiei, care detine in prezent birouri in Oslo, Bruxelles, Washington, Sankt-Petersburg si Murmansk. Activitatea intensa a organizatiei este sustinuta de expertiza celor peste 60 de specialisti in ecologie, inginerie, fizica, economie, jurnalism, stiinte juridice si politice. Bellona Europa isi propune, astfel, sa-si extinda activitatea in mai multe tari.

De ce am ales sa actionam in Romania?

De-a lungul timpului, Bellona Europa a facilitat dialogul intre reprezentantii din industrie, institutiile UE, politicieni si ONG-uri, cu scopul de a identifica noi reglementari si politici care sa evidentieze profitabilitatea solutiilor benefice pentru mediu.

In Romania, Bellona Europa isi doreste sa devina o punte de legatura intre autoritatile guvernamentale, factorii de decizie politica, reprezentantii industriei si societatea civila. Astfel, organizatia isi propune crearea unui cadru propice obtinerii de beneficii provenite din actiuni responsabile, capabil sa stimuleze industria din Romania, concentrandu-se pe necesitatea aplicarii tehnologiilor curate si pe adaptarea acestora la nevoile actuale ale Romaniei.

Planul Bellona Europa

Studiile de specialitate releva faptul ca, pentru a evita efectele catastrofale si ireversibile ale schimbarilor climatice, emisiile globale trebuie sa fie reduse cu cel putin 85% pana in 2050.

Europa trebuie sa devina „carbon negativa” pana in 2050!

Bellona Europa are convingerea ca Romania poate atinge acest obiectiv, dar in conditiile in care mai mult de 40% din electricitate provine din arderea de carbune – cel mai poluant dintre toate tipurile de combustibil – se impune o schimbare radicala de atitudine, implicand utilizarea tuturor masurilor impotriva schimbarilor climatice. Necesitatea acestei reforme este accentuata de faptul ca Romania va continua sa investeasca in centralele electrice pe carbune, pornind de la premisa ca rezervele de carbune vor fi in continuare exploatate in Romania in urmatorii 100 de ani.

In acest context, este imperativ necesara utilizarea la cel mai inalt nivel a eficientei energetice, a surselor de energie regenerabila si a tehnologiei de captare si stocare a CO2. Romania trebuie sa aiba in vedere sansa de a obtine, pana in 2015, unul dintre cele 12 proiecte demonstrative de captare si stocare a dioxidului de carbon, cu finantare din partea Comisiei Europene. Datorita eforturilor coroborate ale organizatiei Bellona Europa si ale institutelor de cercetare si dezvoltare din Romania, cu scopul de a impulsiona luarea unor decizii la nivel guvernamental, sansele de a obtine unul dintre cele 12 proiecte demonstrative cresc considerabil.

„Romania va continua sa foloseasca carbunele, dar poate face acest lucru doar daca va aplica solutiile necesare pentru a nu distruge mediul inconjurator. Se impune astfel ca Romania sa puna in aplicare tehnologia de captare si stocare a carbonului, asa cum se intampla deja in alte tari europene dependente de carbune”, sustine Ana Voitinovici, Consilier Bellona Europa in Romania.

In ceea ce priveste productia de energie din surse regenerabile in Romania, procentul acestora din totalul energiei este de aproape 18%, provenind din surse hidro si bio. Din nefericire, Romania nu exploateaza intregul potential al energiilor eoliene si solare, ratand uriasa oportunitate provenita din utilizarea acestor surse regenerabile.

Bellona Europa atrage atentia asupra necesitatii de a gandi pe termen lung, pentru a gasi raspunsuri la intrebarile incomode referitoare la viitorul securitatii energetice a Romaniei si la nivelul ridicat al emisiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *