Furaje ieftine care ar putea salva productia de carne in viitor

5 furaje ieftine care ar putea salva productia de carne in viitor

Se stie deja ca omul si animalele pe care le mananca concureaza pentru alimente. Cresterea consumului de carne face ca disponibilul total de calorii sa scada, problema care se adauga peste cresterea de populatie. Cum arata viitorul? De obicei sunt propuse doua scenarii: fie carnea se scumpeste teribil astfel incat putini sa si-o mai permita, fie se ajunge la foamete. Exista insa si o a treia varianta – aceea ca animalele sa fie hranite cu lucruri pe care oamenii nu le-ar manca niciodata.

Iata cinci exemple de produse animale, cu raportul dintre furajul uscat consumat si greutatea rezultata (in paranteze), solutia alternativa de hranire respectiv link catre cate o poveste concreta:

Peste (1,2-2). Anumite specii de peste mananca absolut orice, motiv pentru care chinezii, care au doua treimi din acvacultura mondiala, au facut crescatorii chiar si in cele mai murdare ape, pe post de statii de epurare. Singurele costuri sunt cu antibioticele pe care trebuie sa le verse pentru ca pestii sa poata suporta mercurul, metalele grele si substantele ignifuge descoperite in mod curent la testarile sanitar-veterinare. Cazul fericit este cel in care cotetul de gaini este construit exact deasupra acvariului de pesti. Practica este extrem de profitabila, mai ales ca cat in acvacultura fiecare 3 Kg de hrana se transforma in 2 Kg de peste.

Oua (2). Un viermisor este motiv de sarbatoare pentru prepelitele sau gainile ouatoare, care au nevoie de proteine multe. Provocarea pentru fermieri este sa le poata gasi in cantitate suficienta si la un pret destul de mic. Exista deja metode de-a creste si colecta larvele in procese integrate la scara mica, dar si cercetari care isi propun sa gaseasca o solutie la nivel industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *