Furan, noul cancer din hrana

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) le-a cerut statelor membre sa grabeasca monitorizarea alimentelor care contin furan. Aceasta este o substanta aromatica, ce se formeaza in timpul tratamentului termic al alimentelor si care s-a dovedit a fi cancerigena la testele realizate pe animale. Cercetatorii nu au descoperit inca procedeul prin care se formeaza furanul.

Primii care au tras semnalul de alarma au fost americanii, care au facut in 2004 studii pe alimentele conservate si au gasit un nivel de furan mult mai mare decat cel admis. In Europa, primele monitorizari au fost facute in 2007, insa rezultatele nu au fost concludente. Totusi, membrii Comisiei infiintate de EFSA au atras atentia ca produsele cu cantitati mari de furan sunt cafeaua si formulele de lapte pentru bebelusi. Cantitati mai mici au fost descoperite in conserve de macrou si sardine in sos tomat, carne la conserva, produse lactate (in special in cele indulcite), orez, supa de tomate. In urma noii monitorizari, EFSA va convoca un comitet stiintific, al carui rol va fi sa gaseasca o modalitate pentru reducerea nivelului de furan dezvoltat in alimente.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *