Furtuna ucigasa Klaus – urmari si perspective

O furtuna de o intensitate deosebita s-a abatut sambata asupra sud-vestului Frantei, inregistrandu-se patru morti si mai multi raniti.
furtuna
In departamentul Landes, doi automobilisti au murit atunci cand au fost surprinsi in masinile lor de caderea unor arbori, iar la Saint-Vincent de-Tyrosse, un barbat de 78 de ani a fost lovit de un obiect desprins de furtuna. In Gironde, in localitatea Verlais, un septuagenar care era asistat respirator de catre aparate, a decedat din cauza intreruperii curentului electric. Un milion de case erau inca fara curent electric duminica dupa-amiaza in regiunea Aquitaine, cea mai lovita, in timp ce 300.000 erau deconectate de la reteaua de telefonie fixa, apreciindu-se ca aceasta problema va fi rezolvata in cel mult cinci zile.

Presedintele Societatii Nationale a Cailor Ferate (SNCF), Guillaume Pepy, a vorbit, duminica, in timpul unei vizite in Landes, despre „imagini de razboi” pentru a califica distrugerile cauzate de furtuna infrastructurii feroviare, care a suferit pagube importante pe o distanta de 1500 km. Zece departamente, dintre care noua in sud-vest, la care se adauga Aisne, raman sub cod portocaliu din cauza inundatiilor si a cresterii nivelului apelor. Tot duminica, aceeasi furtuna Klaus facuse 11 victime in Spania si provocase distrugeri in Portugalia si Italia.
Ca o consecinta a acestui eveniment deosebit de violent, dar si in continuarea masurilor luate dupa precedenta furtuna puternica, cea din 1999, guvernul francez, prin vocea ministrului Agriculturii, Michel Barnier, a propus un in favoarea padurilor si valorizarii lemnului ca sursa de energie. Planul va permite recuperarea arborilor taiati, stocarea si valorificarea acestui lemn si reorganizarea patrimoniului forestier. Potrivit sindicatului silvicultorilor din sud-vest, furtuna a distrus 60% din padurea din sudul departamentelor Girondes si Landes. Ministrul a estimat ca vor fi alocate fonduri pentru agricultorii afectati de furtuna, aratand ca, dupa evaluare, guvernul va elibera mijloacele pentru realizarea unui nou plan impotriva acestui dezastru, asemanator celui din 1999.

Climatologul francez, Jean Jouzel, vicepresedintele Grupului International de Experti asupra Climatului (GIEC), a atras atentia asupra legaturii dintre furtuna Klaus si previziunile privind schimbarile climatice. „Problema intensitatii acestei furtuni, ramane o caracteristica a schimbarilor climatice. In acest caz, furtuna, care pare a fi avut o intensitate deosebita, este conforma cu observatiile si previziunile facute„, a declarat Jouzel Agentiei France Presse. El a adugat ca „furtunile extra-tropicale de o astfel de intensitate sunt a priori asteptate sa se produca in nordul Europei, in Insulele Britanice, de exemplu. Acum insa, ea a trecut pe la sud„.

Se apreciaza ca o astfel de furtuna apare, in medie, o data la 30-40 de ani. De aceasta data ea se intamplat exact la zece ani dupa cea din 1999, ceea ce deschide calea dezbaterii asupra incalzirii globale.
La 26 si 27 decembrie 1999, doua furtuni devastatoare au lovisera nordul si sudul Frantei, provocand moartea a 92 de persoane si pagube materiale estimate la zeci de miliarde de franci.
In cel de al patrulea raport al sau din 2007, GIEC prevede o marire a frecventei si intensitatii furtunilor tropicale pana la sfarsitul secolului si o marire a intensitatii furtunilor extra-tropicale, precum cea care a lovit recent sud-vestul Frantei, in special in nordul emisferei nordice.

Sursa: Le Figaro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *