Furtuni oceanice extreme la orizont; Spectacolul seismic

Furtunile extreme din ocean au crescut in frecventa in ultimii 30 de ani, potrivit unei noi cercetari ce se bazeaza pe inregistrarea trepidatiilor de joasa intensitate.
Trepidatiile lejere, numite micoseisme, sunt miscari periodice ale suprafetei terestre ce pot dura intre 5 si 30 de secunde.
Spre deosebire de cutremure, care sunt produse de miscarile tectonice ale faliilor pamantului, microseismele sunt generate de bataile neincetate ale valurilor de-a lungul coastelor terestre.
Fenomenul este de regula considerat zgomot de fond de catre cercetatorii care studiaza activitatea seismica.
„In esenta noi monitorizam miscarile seismice penetrante observate pe intreg cuprinsul mapamondului, ce survin datorita valurilor provocate de vant, aceasta pentru a aprecia climatul valurilor de pe glob”, a spus cercetatorul Richard Aster, un profesor de geografie de la Insitutul de minerit si tehnologie din New Mexico.
Noile descoperiri, inca in faze incipiente, ar putea fi folosite pentru a testa teoriile previzioniste despre clima, acestea se refera la incalzirea globala care va conduce la furtuni mult mai violente,” a adaugat Aster.

Ape mai zbuciumate

Aster si colegii sai au studiat microseismele la 22 de statii seismografice raspandite pe intreg cuprinsul globului, din Antartica pana la Pittsburgh si Pennsylvania.
Ei s-au uitat si la datele colectate despre microseisme din anii 1972 pana in 2008.
Cercetatorii au descoperit ca puterea microsesmelor a crescut in timp, probabil datorita intensificarii furtunilor de vant sau a schimbarii directiei.
Datele au aratat de asemenea ca fiecare dintre cele 22 de statii seismografice au inregistrat un apogeu in timpul furtunilor extreme din ocean.
„Valurile pe care noi le studiem sunt valuri normale de ocean, si nu generate seismic”, a spus Aster.
„Noi folosim inregistrarile de lunga durata pentru a vedea daca Pamantul devine sistematic mai [galagios] datorita valurilor oceanice aflate in schimbare.”
Desi semnalele sunt slabe, „noi vedem aceste trenduri de cateva procente de decada, care par sa fie puternice”, a adaugat Aster.
Studiul a aparut in editia din Martie/Aprilie a revistei Seismological Research Letters.

Zgomotul seismic

Paul Earle, un cercetator geologist de la Geological Survey din S.U.A., nu a fost asociat cu studiul.
El a spus ca studiul arata cum microseismele pot fi folosite sa se studieze tiparele privind intensitatea furtunilor oceanice.
„Este interesant ca microseismele sunt denumite comun zgomot seismic, tehnologia de inregistrare de ultima ora este conceputa sa indeparteze acel semnal”, a spus Earle.
Cercetarea evidentiaza importanta arhivarii si pastrarii continue a inregistrarilor geografice – chiar daca directia de utilizare a lor este inca necunoscuta.”

Sursa: National Geografic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *