Galati: Suedezii vor sa ne incinereze gunoaiele

Gunoiul galatenilor va fi valorificat de o firma din Suedia

Energia electrica obtinuta prin arderea deseurilor va fi valorificata. In plus, durata de viata a gropii ecologice va fi mult mai mare. Incineratorul va fi instalat langa Statia de sortare a gunoiului, care dupa selectarea deseurilor in doua categorii, reciclabile si nereciclabile, va arde cea mai mare parte din acestea.

Autoritatile locale promit ca Galatiul va avea pana la sfarsitul acestui un sistem modern de gestionare a deseurilor, in valoare de 23 milioane de euro. Plasticul, sticla si hartia vor fi depozitate in containere diferite, acestea urmand a fi transportate la statia de sortare pentru a fi pregatite corespunzator in vederea reciclarii.

Singura problema este legata de durata de utilizare a gropii de gunoi care a fost calculata la numai sase-sapte ani, si prin urmare, vor trebui gasite solutii alternative pentru a scapa de deseurile organice. Varianta magica se numeste incineratorul de gunoi.

Conform primarului Dumitru Nicolae, s-au purtat deja discutii cu o firma suedeza care doreste sa investeasca, intr-o statie de incinerare a gunoiului, energia obtinuta prin arderea deseurilor urmand sa fie valorificata.

„Groapa e gandita teoretic sa tina cinci ani. Practic, 20 de ani va fi durata ei de viata, fiindca n-o s-o lasam asa. Am avut saptamana trecuta o discutie cu o firma suedeza, care va veni sa investeasca intr-o statie de incinerare”, a spus Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galati.

„Suedezii au venit la Galati, au vazut groapa de gunoi si urmeaza sa se realizeze un parteneriat public-privat pentru preluarea si valorificarea gunoiului”, ne-a declarat Mircea Ostache, seful Unitatii de Implementare a Proiectului ISPA.

Acest utilaj modern va fi instalat langa statia de sortare a gunoiului, care dupa impartirea deseurilor in reciclabile si nereciclabile, va arde o mare parte din acestea din urma. Practic, tot ce ramane dupa depozitarea peturilor, hartiei si sticlei va ajunge in incinerator. Acesta va arde deseurile si va produce energie.

Primarul Nicolae spune ca si proiectul gropii ecologie este facut dupa o solutie a unei firme din Suedia. „Este o solutie buna, dar din pacate orice groapa de gunoi se umple la un moment dat. Daca nu gasim o solutie ca toata partea organica s-o ardem, nu am facut nimic! Sortam, ce este de sortat, dar mai ramane ceva”, a declarat primarul Nicolae.

Cat mai avem de asteptat

Programul ISPA-gunoi n-are voie sa depaseasca luna decembrie 2011. Primarul este sigur ca se va termina la timp, mai ales ca, pana la aceasta data, s-a realizat majoritatea obiectivelor propuse: constructia unei gropi ecologice de gunoi, a unei statii de sortare-compostare, amenajarea punctelor verzi de depozitare.

„Aceasta este una dintre cele mai importante actiuni intreprinse de mine. Cred insa ca va fi o mare problema legata de mentalitate. Galatenii nu sunt educati din acest punct de vedere”, a adaugat Dumitru Nicolae.

Pentru educarea galatenilor sa arunce in containere separate plasticul, hartia sau sticla Primaria va demara o campanie de informare. Deocamdata, s-a facut o campanie de educare in doar doua scoli generale.

Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finantare nerambusabila si 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeana de Investitii.

Proiectul consta in inchiderea actualei gropi de gunoi, amenajarea si exploatarea unei gropi de gunoi ecologice, constructia unei statii de sortare si compostare a deseurilor si, desigur, instituirea colectarii selective a deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *