Ganduri despre Terra

schimbari climatice

Din ce in ce mai multi cercetatori isi dau cu parerea despre viitorul Terrei, unii spun ca planeta se incalzeste,fapt incontenstabil si normal (wikipedia – incalzirea globala ), altii spun ca planeta se raceste, alt argument incontestabil si normal ( hotnews – epoca glaciara ).

Ce sa credem? Cine are dreptate?

Acest lucru este normal, Pamantul este intr-o continua schimbare, in istoria Pamantului sunt cunoscute numeroase perioade glaciare (de racire a climei) si perioade interglaciare (de incalzire a climei) cum este si perioada in care ne aflam. Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze este faptul ca aceste schimbari si variatii de temperatura sunt produse cu buna stiinta de catre noi oamenii cu toate ca suntem bombardati cu tot felul de mesaje ecologiste.
De ce nu intelegem? Oare suntem toti o masa de oameni ce se ghideaza dupa motto-ul „Carpe Diem”?
Da! Suntem niste egoisti, exploatam tot ce mai e de exploatat intr-un ritm alert fara sa ne gandim la viitor, important e sa ne fie bine acum, ne jucam cu genetica introducand in cultura de masa plante modificate genetic fara sa stim cum si in ce vor evolua, deversam in apele planetei substante toxice, in special metale grele, si ne intrebam: „De ce gasim mercur in peste?, De ce pestii sunt asa de slabi si atat de rari?”, aruncam oriunde, orice nu ne mai este de folos, distrugem munti impaduriti si bogati in fauna pentru minereurile ce le detin si producem si noi munti (halde de steril) langa centrele de perelucrare a minereurilor pe care nu creste pic de vegetatie etc.
Nu am observant nimic ciudat? Nu observam nimic schimbat in Evolutia Terrei?
Priveste cateva fapte generate de tine: aparitia de fenomene meteorologice extreme (furtuni devastatoare, temperaturi minime dar si maxime extreme, precipitatii sub forma de zapada in regiuni in care nu se putea vorbi de asa ceva), schimbarea vegetatiei si aparitia desertificarii, comportamentul bizar al animalelor (Pestii slabesc, broastele isi pierd simtul de orientare si nu mai topaie cautand hrana, maimutele nu-si mai tin echilibrul, iar sobolanii nu se mai feresc de pradatori).
Crezi ca pe tine nu te afecteaza? Tu nu ai de suferit?
Omul se afla intr-o stransa relatie cu natura, resursele sale vitale (apa si hrana) si le ia din natura iar poluarea pe care o exercita asupra mediului se indreapta si catre el, este un efect de oglinda, am grija de ea, are grija de mine. Acest lucru nu a putut fi inteles si s-a ajuns la situatia din ziua de azi.
Schimbarile climatice sunt prea bruste, acestea atrag dupa ele si schimbari ale vegetatiei, faunei, solurilor, exista un lant in natura, totul se leaga si orice lucru modificat va modifica la randul lui un altul.
Aceste efecte ale poluarii se vad foarte bine in intensificarea extinctiilor speciilor, au mai existat extinctii majore in decursul istoriei Pamantului (ex: Disparitia Dinozaurilor) dar acestea au fost datorate unor cauze naturale, acum acestea vor fi din cauze antropice, din ce in ce mai multe specii de plante si animale sunt declarate extincte.
Oare ne indreptam spre extinctia umana?
Aceasta intrebare a mai speriat o mare parte din populatia Pamantului si in perioada ciumei cand 1 din 3 locuitori ai Terrei au fost afectati de ciuma, in acea vreme s-a vorbit despre disparitia rasei umane. Acum nu se pune problema numai unui virus ci o inlantuire de factori ce il vor afecta pe om datorita schimbarilor bruste de clima. Unul dintre acesti factori il reprezinta diminuarea resurselor de hrana si de apa (candva resursa inepuizabila) datorita poluarii si suprapopularii.
Omul ca orice vietate se poate adapta la schimbarile de mediu, momentan dispar speciile cele mai slabe, dar nici omul nu se poate adapta la schimbarile bruste de mediu ci are nevoie de timp.
Speciile ce se vor adapta la aceasta Terra creata de om sunt: gandacii, pescarusii, ciorile si sobolanii!
Lasam Pamantul lor?
Incepe cu tine, Inchide apa, Stinge lumina si electrocasnicele, recicleaza hartia, sticla, metalele, foloseste mijloace de transport nepoluante, planteaza…aceste lucruri le auzi zi de zi dar trebuie sa ti se explice si de ce sa faci toate acestea, cu ce te afecteaza. Nu crezi? Intreaba: „De Ce?” si ti se va explica.

Concluzie: Cea mai mare parte a oamenilor nu inteleg de ce sa se poarte cuviincios fata de mediul inconjurator, trebuie sa le explicii concret ce li se intampla daca polueaza, sa gasesti argumente sanatoase care sa socheze, sa il marcheze pe om, atunci va intelege DE CE.

Autor: Bouros George

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *