Garda de Mediu anunta ca 700 de gropi de gunoi ce trebuiau inchise la 16 iulie sunt inca functionale

In Romania inca sunt folosite aproape 700 de depozite de deseuri neconforme cu standardele UE, cele mai multe fiind din mediul rural, desi termenul limita de inchidere a acestora a fost pe 16 iulie, a spus, vineri, comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu.gropi gunoi

El a precizat ca, in prezent, sunt operationale 685 de depozite rurale si 11 depozite urbane care aveau termen de sistare sau de inchidere in 16 iulie.

Potrivit comisarului general, depozitele rurale ar trebui inchise pana in luna octombrie, iar „primarii trebuie sa gaseasca bani si sa inchida gropile ilegale”. Ionescu a mai spus ca dintre depozitele municipale care inca sunt functionale, desi trebuiau inchise, doua sunt in judetul Mures, 6 in judetul Bacau, unul in judetul Neamt si alte doua in judetul Mehedinti.

El a mai spus ca Romania nu a primit inca nicio scrisoare de la Comisia Europeana privind declansarea procedurii de incalcare a tratatului de aderare pe aceasta tema.

„Din cate stiu, nicio tara din Uniunea Europeana nu a primit inca o asemenea scrisoare. Dar asta nu trebuie sa ne faca sa stam linistiti. Noi am inceput deja controale, am aplicat amenzi si vom continua asemenea demersuri”, a precizat comisarul general al Garzii de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.

Pe 16 iulie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca Comisia Europeana (CE) ar putea trimite in doua luni scrisoarea prin care va intreba Romania daca s-a conformat angajamentelor asumate privind inchiderea gropilor municipale neconforme. El a admis ca se asteapta ca procedura de infringement in acest domeniu sa fie declansata, insa in intervalul de un an si jumatate cat dureaza aceasta, ministrul spera ca Romania ar putea scapa de sanctiunile impuse de Curtea Europeana de Justitie, in cazul in care Comisia Europeana deschide proces.

Din cele 68 de depozite ecologice pe care Romania s-a angajat sa le realizeze pentru a le inlocui pe cele neconforme 23 sunt operationale, iar 2 sunt in curs de construire si ar putea deveni operationale in 30 de zile.

Pe 24 august, premierul Emil Boc a cerut sa i se prezinte saptamanal rapoarte cu privire la controalele Garzii Nationale de Mediu si la sanctiunile aplicate celor care „polueaza prin toate mijloacele” si nu arunca gunoiul in locurile amenajate. De asemenea, Boc i-a cerut ministrului Mediului ca la inceputul lunii septembrie sa prezinte solutii pentru eliminarea restantelor in inchiderea gropilor neecologice.

Din a doua jumatate a lunii august si pana pe 10 septembrie Garda de Mediu a dat 12 amenzi autoritatilor locale si 54 de amenzi persoanelor fizice si juridice care au depozitat ilegal deseuri, cuantumul acestora ridicandu-se la 570.000 lei (circa 135.000 euro).

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *