Garda de Mediu, aruncata in aer

HAOS – Reorganizarea lui Popa, data „la gunoi” de catre Senat
Haosul in care se scalda Garda de Mediu in ultimul timp ia forme dramatice, dupa ce Parlamentul a respins legiferarea reorganizarii pusa la cale de comisarul general Marius Octavian Popa.

Printr-o hotarare de Guvern, Garda de Mediu a fost „reorganizata” in structuri judetene, iar comisarii riscau sa fie dati afara pentru a face loc pe statul de plata personalului administrativ necesar functionarii dupa noua organigrama. Ba mai mult, comisarii-sefi devenisera tinta unui proces cu o evidenta nuanta politica, ce nu mai avea nici o legatura cu activitatea profesionala. Intreaga nebunie care a afectat substantial activitatea institutiei care are sarcina de a ne pazi mediul nu avea decat o singura explicatie logica: o epurare politica, dublata de un interes exacerbat de control al bugetelor de achizitii de la centru.

REVOLTa MOCNITA. Ca urmare a intregii situatii, Garda de Mediu a concediat mai mult de 50 de oameni in ultimele 6 luni de zile si tot atatia angajati au fost obligati sa opteze pentru transferuri catre alte judete decat cele de resedinta, fara respectarea legislatiei. In momentul de fata, mai multi angajati l-au chemat in judecata pe comisarul general Marius Octavian Popa, iar DNA a primit patru denunturi cu privire la manevrele facute sau girate de acesta in fruntea Garzii de Mediu. Mai multe memorii si sesizari i-au fost adresate si ministrului Mediului, Attila Korodi. O adevarata revolta mocnita framanta Garda de Mediu, a carei intreaga activitate a fost afectata de deciziile discretionare ale comisarului general.

LA LOC COMANDA! Concret, angajatii Garzii de Mediu sufera acum de pe urma deja celebrei Hotarari de Guvern 1224 din
1 noiembrie 2007, „de reorganizare” a institutiei. Documentul a fost elaborat ca urmare a unei Ordonante de Urgenta a Guvernului (nr. 107/2007), care a permis toata aceasta tevatura. Numai ca Senatul a respins proiectul de lege de aprobare a OUG care ar fi legiferat toata tarasenia.

Garda de Mediu risca sa intre intr-un haos total, deoarece, prin respingerea de catre Senat (camera cu putere de decizie finala in acest caz – n.r.), hotararea promovata de Octavian Marius Popa – la cateva luni dupa ce fusese numit ca urmare a stradaniilor Partidului Liberal – devine nula. Concret, toata „reorganizarea” lui Popa a fost data peste cap. Exceptand situatia in care presedintele Traian Basescu ar intoarce la Senat proiectul de lege de aprobare a OUG 107/2007, Garda ar trebui sa revina la structura de dinainte de marea „reforma” declansata de Popa in toamna trecuta.

Confirmari oficiale
Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din cadrul Senatului a respins proiectul lui Popa, invocand argumentele pe care le-ati putut citi si in „Jurnalul National”. „Acordarea de personalitate juridica judetelor implica cheltuieli suplimentare, contrar prevederilor din nota de fundamentare”, se arata in procesul-verbal al comisiei. Senatorii constata ca se abandoneaza modelul european al administratiei descentralizate la nivel regional, dar sunt atenti si la aspecte pragmatice, la fel de importante. „Prin schimbarea organigramei, Garda Nationala de Mediu va pierde certificarea ISO 9001, acordata in 2006 de TUV Turingen – Germania, pentru care s-au cheltuit 627.800 lei. Prin noua organizare, dispar persoanele juridice pentru care s-a acordat certificarea, iar aceasta se anuleaza. O noua certificare ar putea dura ani de zile si va costa foarte mult”, descopera senatorii Romaniei ceea ce presa scria de luni de zile. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 107/2007 a fost respins in Senat dupa ce a fost supus la vot in sedinta din 20 februarie 2008. 32 de senatori au votat „impotriva” si doar 13 „pentru”, astfel ca, dupa promulgarea de catre presedintele Traian Basescu, Garda de Mediu se va gasi intr-o situatie sensibila: va trebui sa se intoarca la forma de organizare initiala.

Activitate „gripata”
Activitatea Garzii Nationale de Mediu a fost una mult redusa in anul 2007 fata de 2006. Pe plan general, se poate observa o diminuare de aproximativ 25 de procente la toti indicatorii de performanta, dar se poate constata si o reducere substantiala la capitolul amenzi aplicate. Astfel, daca in 2006, GNM a aplicat amenzi de peste 61 de miliarde de lei vechi, anul urmator, cel in care conducerea a fost preluata de catre Marius Octavian Popa, institutia a „strans” doar 32 de miliarde de lei vechi de la agentii economici care nu respecta legislatia de mediu. Rezultatele negative care demonstreaza „griparea” activitatii se pot explica doar prin „reorganizarea” semnata de Popa, care a dus institutia la un moment dat in incapacitatea de a aplica amenzi, pentru ca noile formulare nu erau corect intocmite.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *