Garda de Mediu incalca legea accesului la informatii de interes public intr-un caz de poluare repetata din sudul Ploiestiului

 Garda de Mediu incalca legea accesului la informatii de interes public intr-un caz de poluare repetata din sudul Ploiestiului
Garda de Mediu incalca legea accesului la informatii de interes public intr-un caz de poluare repetata din sudul Ploiestiului

Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Prahova incalca Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informatii de interes public, nedand curs unei solicitari primite din partea presei referitoare la repetate actiuni de poluare care au avut loc in zona de sud a municipiului Ploiesti, generata de sesizarea unor persoane care locuiesc in zona si sunt nevoite sa suporte, periodic, mirosuri grele. Mai mult decat atat, raspunsurile oferite de institutia amintita, cetatenilor care au facut reclamatii in repetate randuri, au darul de a genera confuzie in randul acestora, prin exprimari contradictorii.

Firul povestii gazetaresti a mirosurilor insuportabile incepe a se depana in primavara anului trecut, cand persoanele care locuiesc in sudul Ploiestiului – Bariera Bucuresti s-au confruntat cu mirosuri greu de suportat. Parea a fi o poluare din zona fostei rafinarii Astra. “Au fost cateva saptamani in care am experimentat dureri de cap si usturimi ale ochilor. Stiam ca rafinaria este inchisa si nu ne explicam ce se intampla. Pana la urma am facut sesizare la Garda de Mediu si am primit, in aproximativ o luna, raspunsul ca in incinta fostei rafinarii isi desfasoara activitatea doua firme, dar ca in urma masuratorilor parametrilor urmariti de ei, totul se incadreaza in limite normale”, a declarat Ana-Maria Popescu, una dintre persoanele nemultumite de calitatea aerului respirat.

Asadar s-a aflat din raspunsul Garzii Nationale de Mediu – Comisaritul Judetean Prahova, avizat de comisarul sef Sorin Dumitrascu, faptul ca pe amplasamentul SC Rafinaria Astra SA din Ploiesti este sistata activitatea de rafinare a titeiului, dar, in baza unor contracte de inchiriere, „isi desfasoara activitatea doua societati comerciale: SC Gentoil SRL si SC Astra Oil Prod SRL astfel: SC Gentoil SRL desfasoara activitatea de colectare si tratare a deseurilor periculoase/nepericuloase, activitati de tratare fizico-chimica a apelor uzate industriale, iar SC Astra Oil Prod SRL desfasoara activitati de depozitare temporara a combustibililor lichizi si activitati de colectare si depozitare temporara a deseurilor periculoase. Pentru activitatile desfasurate, societatile detin acte de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului in termen de valabilitate. In actele de reglementare sunt impuse obligatii privind monitorizarea anuala a emisiilor atmosferice la cosurile centralelor termice si in conformitate cu autorizatiile de mediu, cele doua societati au efectuat aceste monitorizari”. Iar despre mirosul simtit… „Din rapoartele de incercare: nr. 3048/02.07.2013 si nr. 3049/02.07.2013, emise de Laboratoarele Tonnie pentru SC Gentoil SRL si SC Astra Oil Prod SRL valorile indicatorilor analizati se incadreaza in limitele maxime admise prin actele de reglementare”.

Miros dupa miros, amenda dupa amenda

Situatia s-a repetat de mai multe ori si oamenii din zona au continuat sa faca sesizari. La cea formulata in prima zi a lunii noiembrie a anului trecut, li s-a raspuns ca pe 25.10.2013, incepand cu ora 20.00, SC Astra Oil Prod SRL a desfasurat operatiuni de descarcare din vagoane si incarcare in cisterne auto a unor deseuri de combustibili lichizi. Operatiunile s-au realizat in intervalul 25.10-04.11.2013, in baza unui contract pentru prestarea urmatoarelor servicii: incalzirea produsului, descarcarea din vagoane si incarcarea in cisterne auto a reziduurilor petroliere si in timpul executarii operatiei de transvazare cu capace si manlocuri deschise, si de fluidizare a deseurilor prin incalzire, s-au emanat mirosuri de hidrocarburi grele ce s-au simtit in zona de Sud a municipiului Ploiesti. „La solicitarea GNM Prahova s-au efectuat si masuratori de catre laboratorul APM Prahova si de catre laboratorul SC Prowater-Ecosistem SRL in zonele unde a fost sesizat miros persistent, iar valorile determinate pentru indicatorii SO2, H2S (imisii in data de 25.10.2013, intervalul orar 21.15 – 21.45) si pentru benzen, methanol, pfenol, formaldehida si amoniac in data de 01.11.2013, in intervalul 09.00 – 11.00, nu au depasit limitele admise. Pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator art. 59, alin. 1, conform carora titularul de activitate avea obligatia de a lua toate masurile care se impun in vederea limitarii emisiilor de poluanti in atmosfera inclusiv utilizarea unor echipamente de retinere a poluantilor la sursa, SC Astra Oil Prod SRL a fost sanctionata cu amenda de 15.000 de lei, conform art. 79, alin. 2, litera b. Cu adresa nr. 2689/CJ Prahova/04.11.2013 a fost notificata APM Prahova cu privire la impunerea in Autorizatia de mediu Nr. PH-306 din 25.07.2012 a unor conditii pentru limitarea emisiilor de poluanti in atmosfera, inclusiv, utilizarea unor echipamente de retinere a poluantilor la sursa”.

Deci pana la urma a iesit de o amenda, si-au spus cei care locuiesc in zona, sperand ca totul va fi OK din punct de vedere olfactiv. Dar s-au inselat si au ajuns sa faca o noua sesizare, pe 25 noiembrie. Si aceasta a avut raspuns din care s-a aflat despre o noua amenda aplicata. „Deoarece, in timpul desfasurarii operatiunilor de descarcare din vagoane si incarcare in cisterne auto a unor deseuri de combustibili lichizi s-au emanat mirosuri de hidrocarburi grele ce s-au simtit in zona de sud a municipiului Ploiesti, SC Astra Oil Prod SRL a fost sanctionata contraventional pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator art. 59, alin. 1, conform carora titularul de activitate avea obligatia de a lua toate masurile care se impun in vederea limitarii emisiilor de poluanti in atmosfera inclusiv utilizarea unor echipamente de retinere a poluantilor la sursa. Cu adresa nr. 2689/CJPrahova/04.11.2013 a fost notificata APM Prahova cu privire la impunerea in autorizatia de mediu Nr. PH-306 din 25.07.2012 a unor conditii pentru limitarea emisiilor de poluanti in atmosfera, inclusiv, utilizarea unor echipamente de retinere a poluantilor la sursa. La solicitarea RASP Ploiesti, in data de 07.12.2013 GNM Prahova si APM Ploiesti au efectuat o verificare in zona dupa ora 19.00, avand in vedere intervalul orar precizat in sesizari si s-au efectuat si masuratori de catre laboratorul APM Prahova in zonele unde a fost sesizat miros persistent, iar valorile determinate pentru indicatorii SO2, H2S, benzen, methanol, pfenol, formaldehida si amoniac nu au depasit limitele admise. Avand in vedere ca o posibila sursa a mirosurilor ar putea fi separatorul de hidrocarburi din incinta SC Rafinaria Astra Romana SA, s-a impus curatirea acestuia si de asemenea verificarea tronsonului de canalizare de la rafinarie, la Statia de epurare”, se arata in raspunsul Garzii de Mediu Prahova.

Confuzia obligatiilor

Interesant este si faptul ca tot in acest raspuns se arata ca “SC Astra Oil Prod SRL detine Autorizatia de mediu Nr. PH-193 din 12.05.2011, revizuita in data de 3.06.2013 emisa de APM Prahova pentru (…) si nu are obligatia conform prevederilor actului de reglementare sa monitorizeze calitatea factorilor de mediu; SC Gentoil SRL detine Autorizatia de mediu PH-306 din 25.07.2012, revizuita in data de 9.10.2013 emisa de APM Prahova pentru (…) si are obligatia de a efectua analize pentru fiecare lot de ape tratate, la indicatorii mentionati in Conventia de deversare, inainte de transportul acestora la statia de epurare a SC New Century Developement SRL, precum si anual la emisiile de la centralele termice”.

De aici si confuzia cetatenilor, care din primul raspuns al institutiei aflasera ca “pentru activitatile desfasurate, societatile detin acte de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului in termen de valabilitate. In actele de reglementare sunt impuse obligatii privind monitorizarea anuala a emisiilor atmosferice la cosurile centralelor termice si in conformitate cu autorizatiile de mediu, cele doua societati au efectuat aceste monitorizari”. Deci SC Astra Oil Prod SRL ba are obligatii privind monitorizarea emisiilor si le-a si efectuat, ba nu are obligatia sa monitorizeze calitatea factorilor de mediu!

Solicitare fara raspuns

Dar pana sa ne lamurim si noi si cetatenii din zona cum sta treaba, am vrut sa vedem „cate sesizari au fost facute catre institutia dumneavoastra (GNM – CJ Prahova – n.r.), in primele 10 luni ale acestui an (2013 – n.r.), referitor la calitatea aerului din zona de Sud a Ploiestiului, respectiv eventuala poluare facuta de societati care isi desfasoara activitatea pe platforma Astra: SC Gentil Oil SRL si SC Astra Oil Prod SRL; Cate controale si verificari au fost facute la aceste societati si care au fost rezultatele – rugam specificat la fiecare control/verificare in parte data efectuarii, constatari, eventuale masuri luate, sanctiuni aplicate, cuantum, etc…”. Acesta este textul solicitarii trimise institutiei in baza Legii nr. 544/2001 (republicata). Nu de alta, doar poate aveam surpriza si constatam ca s-au facut verificari doar cand s-au facut sesizari din partea cetatenilor si, evident, amenzile s-au dat doar in urma acestora. Cu alte cuvinte, daca nu se reclama, nici nu se controla.

Ei bine, desi solicitarii gazetaresti i s-a dat si numar de inregistrare, raspuns nu a capatat nici pana in prezent – dupa aproape doua luni!-, ceea ce constituie o incalcare a legii amintite, care reglementeaza obligativitatea formularii acestuia in maxim 30 de zile.

Cat despre poluare in sine, cetatenii trag concluzia: “Sincer, nu ma intereseaza cum au fost sanctionate sau daca nu au fost respectivele firme. Ideea ar fi ca e suficient de poluata atmosfera ca sa mai suportam si asa ceva in plus. Amenda nu tine loc dee aer curat”, a spus Ana-Maria Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *