Garda de Mediu: Procesul de la CEJ pentru arii protejate nu va continua, Romania va rezolva poblemele

Procesul dechis la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pe arii protejate nu va continua pentru ca Romania va demonsta ca are resursele necesare pentru a desemna si intretine toate siturile la care s-a angajat, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu.zone avifaunistice

Comisia Europeana a deschis Romaniei proces la CEJ pentru ca nu a desemnat suficiente zone avifaunistice si spatii de interes comunitar, iar Curtea Europeana de Justitie va examina cererea Bruxelles-ului si va cere explicatii Romaniei.

„Pana la finalul acestui an vom rezolva cu administrarea ariilor portejate si vom asigura resursele necesare astfel incat sa demonstram Curtii Europene de Justitie si Comisiei Europene ca Romania poate administra aceste arii”, a spus Ionescu.

El a adaugat ca, in prezent, 70% din ariile protejate din Romania sunt in administrarea Romsilva si numai 30% la organizatiile non-guvernamentale (ONG).

„ONG-urile interesate vor putea cere fonduri deoarece pregatim un nou ghid de aplicat pentru managementul ariilor protejate. E timpul ca acestea sa-si asume raspunderea pentru administrarea zonelor protejate”, a precizat seful Garzii de Mediu.

Ionescu a adaugat ca Ministerul Mediului deruleaza, in prezent, o licitatie pentru proiecte ce vizeaza preluarea custodiei in arii protejate, iar ONG-urile sau institutele pot depune planuri de management care sa cuprinda inclusiv intretinerea ariilor protejate pe termen lung.

Printre activitatile permise in arii protejate sunt si cele care se refera la dezvoltarea de ferme eoliene, a mai spus comisarul general al Garzii de Mediu.

Ariile protejate insumeaza circa 4,26 milioane hectare, respectiv mai putin de 18% din suprafata terestra a tarii, iar ministrul intermar al Mediului, Elena Udrea, declara marti ca „suntem la CEJ pentru ca nu am fi dat suprafata exacta din teritoriul Romaniei ocupata de proiectul Natura 2000”, adaugand ca Romania ar trebui sa mai desemneze 22 de situri naturale pentru pasari.

Dupa ce legea privind reorganizarea agentiilor, asumata de guvernul Boc, va trece de Curtea Constitutionala, Ministerul Mediului va infiinta o directie de management al ariilor protejate, a mai spus Udrea, si a precizat ca aceasta va facilita o mai buna accesare a fondurilor puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana.

„In prezent, rata absorbtiei de fonduri pe Axa 4 din POS Mediu este de numai 5%”, mai preciza Udrea.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *