Garda de Mediu recunoaste: 15 copaci din Parcul Feroviarilor au fost smulsi si taiati ilegal

Garda de Mediu recunoaste: 15 copaci din Parcul Feroviarilor au fost smulsi si taiati ilegal

De fapt, copacii din Parcul Feroviarilor, al doilea parc ca marime din oras, nu au fost doboriti de ninsoare si vint, ci au fost taiati. Aceasta este ultima concluzie formulata de Garda Nationala de Mediu (GNM)- Comisariatul Judetean Cluj, in urma controalelor efectuate. Autoritatile de mediu clujene se contrazic in acest moment, cind vine vorba de fenomene meteorologice si defrisari masive. Dupa mai multe proteste, o actiune in instanta si mai multe sesizari, ecologistii clujeni au primit raspunsul asteptat: circa 15 arbori au fost smulsi cu radacinile intacte.

Daca initial intreaga vina pentru defrisarile masive ce au avut loc in luna martie in Parcul Feroviarilor au fost puse in circa vintului si a ninsorii, oficialii Garzii Nationale de Mediu (GNM) -Comisiariatul Judetean Cluj au venit astazi cu noi concluzii. Potrivit raspunsului oferit ecologistilor clujeni, care au militat pentru salvarea Parcului Fereoviarilor, in perioada 15 martie- 7 aprilie s-au efectuat verificari in zona si la sediul societatii care administreaza parcul- Clubul CFR 1907 Cluj. Verificarile au fost efectuate alaturi de reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj si oficiali de la Bucuresti.

Arborii au fost taiati, nu doboriti de ninsoare!

Desi seful Comisariatului Regional Cluj al Garzii de Mediu, Viorel Plesa, declara ca arborii nu au fost taiati si nu exista dovezi in acest sens, colega sa de la Comisariatul Judetean are o cu totul alta parere. In raspunsul oferit ecologistilor clujeni, Imre Lenke, comisarul-sel al GNM CJ Cluj admite ca circa 15 arbori au fost taiati, cu toate ca aveau radacinile intacte. Totodata, in urma verificarilor, s-a mai constatat ca terenul de sport, cu o suprafata de 2.800 de mp, era in curs de reamenajare si s-au efectuat sapaturi, cu toate ca arhitectii clujeni sustin ca incadrarea zonei ca parc public cu acces nelimitat nu permite construirea unei baze sportive.

Primaria zice ca nu e zona protejata

Numai ca lantul lucrurilor dubioase privind soarta Parcului Feroviarilor incepe cu mult timp in urma, iar situatia este mult mai complicata decit pare, admit autoritatile de mediu.

In timp ce reprezentantii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) au declarat ca Parcul Feroviarilor este parte a monumentului istoric „Ansamblului Urban Centrul Istoric al orasului Cluj, in certificatul de urbanism eliberat de primarie in 9 noimebrie 2010 se precizeaza ca „parcul este amplasat in intravilanul municipiului, in afara perimetrului de protectie a valorilor istorice si arhitectural-urbanistice”. Desi Garda de Mediu a solicitat un raspuns privind clarificarea acestei probleme, pina in acest moment nu s-a primit nici un raspuns.

In plus, in raspunsul formulat de Imre Lenke se arata ca Agentia Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj nu a considerat ca proiectul demarat de finantatorul CFR Cluj „nu se supune procedurile de evaluare a impactului asupra mediului”. Luati la intrebari de catre cei de la Garda de Mediu, oficialii ARPM afirma ca in solicitarea primita nu se mentioneaza nimic despre construirea celor doua terenuri de fotbal sau taierea de arbori.

Parc cu teren de fotbal, fintina arteziana si patinoar

Imre Lenke a declarat pentru FTR.ro ca Clubul CFR care a luat in concesiune parcul a fost sanctionat si amendat, interzicindu-se demararea altor lucrarei sau schimbarea destinatiei terenului.

Coincidenta sau nu, tot in Piata Abator, omul de afaceri planuia sa realizeze turnurile Riverfront, mai exact un centru de afaceri si un ansamblu rezidential, abandonat din cauza crizei. Paszkany a pus ochii pe Parcul Feroviarilor de citiva ani, iar in 2010, in luna noiembrie, a obtinut un certificat de urbanism potrivit caruia, concesionarul si-a propus sa reamenajeze zona si sa o readuca la functiunea initiala de promenada si agrement. De asemenea, proiectul celor de la CFR presupune si refacerea estetica a sistemului de alei, a spatiilor verzi, refacerea digului de pe malul Somesului si plantarea de arbori si arbusti ornamentali, extinderea locurilor de joaca si agrement, reamenajarea fintinii arteziene existente si a patinoarului artificial. Insa din planurile clubului nu lipsesc nici realizarea a inca doua terenuri de fotbal, asadar in total vor fi: doua cu gazon natural, iar unul cu gazon artificial. Oficialii clubului sustin ca investitia se ridica la peste doua milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *