Gazele de sist, dependenta de Rusia si liberalizarea preturilor la energie

Gazele de ?ist, dependen?a de Rusia ?i liberalizarea pre?urilor la energie
Gazele de sist, dependenta de Rusia si liberalizarea preturilor la energie
Gazele de sist, dependenta de Rusia si liberalizarea preturilor la energie

La Centrul Roman al Energiei din Bruxelles a avut loc conferinta internationala cu tema „Romania – un pol energetic in Europa”. Temele luate cu precadere in discutie au fost cele legate de rolul pe care il are statul roman in strategia energetica europeana, imperativul de securitate energetica al Romaniei referitor la diversificarea surselor de enegie externe, precum si impactul liberalizarii preturilor la gaze cerute de UE. A aparut pe agenda si mult discutata tema a exploatarii gazelor de sist. Conferinta l-a avut ca invitat special pe comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Am consemnat cateva opinii ale participantilor.

Europarlamentarul PNL Adina Valean: „Nu trebuie sa facem din gazele de sist o obsesie, nici in sens pozitiv, nici negativ”

Sunt gazele de sist solutia pentru a inlatura dependenta energetica a Romaniei de o singura sursa?

Gazele in general reprezinta o sursa interesanta pentru Romania. Pe de alta parte, pana la gazele de sist, ar trebui sa ne preocupam cum sa ne aprovizionam cu surplusul de gaz necesar de pe piata mondiala, de pe piata libera, acolo unde mari cantitati de gaz lichefiat au fost scoase la lumina prin dezvoltarea gazelor de sist in Statele Unite, ceea ce a dus la o scadere a pretului pe piata mondiala. Intrebarea este cum fac ca sa accesez aceasta piata, ca sa nu mai depind de o singura conducta (oricare ar fi aceea) sau de o singura sursa. In acest context, ar trebui gandit totul. Nu trebuie sa facem acum din gazele de sist o obsesie, nici in sens pozitiv, nici negativ. Daca avem nevoie de surplus de gaz sa vedem cum facem sa il luam de pe piata libera la cele mai avantajoase conditii pentru consumatorii casnici si industriali.

In jurul interesului nostru strategic de a elimina dependenta prea mare de o singura sursa energetica graviteaza tot felul de oferte. Ce acceptam, ce refuzam?

Romania trebuie sa isi dezvolte o strategie si sa vada cum acceseaza cel mai ieftin gaz de pe piata mondiala. Ca acest gaz va fi gazul de sist din Romania, fie ca este vorba de mult anuntatele rezerve din Marea Neagra de catre OMV, sau ca ne referim de gazul lichefiat al British Petroleum, care asteapta sa isi gaseasca un consumator pe piata noastra interna, toate aceste oferte trebuie analizate si vazut cum am putea accesa extrem de convenabil piata mondiala de gaz.

Dar energiile alternative…?

Energiile alternative, daca se dezvolta in mod natural, si nu cu subventii de la stat, sunt si ele o solutie. Sunt state membre UE care au dezvoltat in mod natural acest domeniu, insa nu pe spatele statului. Exista riscul ca, daca grefezi un corp strain pe un organism, acel organism sa il respinga. Romania trebuie sa gandeasca cu multa inteligenta aceasta grefa, pentru ca ea sa functioneze si sa nu strice ceea ce avem deja bun.

Presedintele Asociatiei Furnzorilor de Energie Electrica din Romania, Ion Lungu:„Romania trebuie sa le impuna celor de la Chevron sa aduca acele tehnologii de ultima ora prin intermediul carora mediul inconjurator sa nu fie afectat”

Ce impact poate avea liberalizarea preturilor la energie, ceruta de UE, asupra buzunarelor romanilor?

Liberalizarea preturilor la energie, ceruta de Uniunea Europeana, va aduce o crestere de pret la consumatorii casnici. Acestia au fost pana acum protejati de stat. Este o problema extrem de importanta. In viitor, crescand preturile, pe un fond de criza, in care salariile si veniturile in general nu cresc, va fi o povara. Sa speram ca statul se va orienta si ca va oferi protectie consumatorilor vulnerabili, adica acelora care au realmente nevoie de protectie, astfel incat sa trecem de impactul liberalizarii preturilor. Exista si aspecte pozitive ale acestei liberalizari a preturilor la energie in UE. Este vorba de utilizarea mai eficienta a energiei, prin noi tehnologii de reducere a consumului. Apoi, este vorba de o stabilire mai corecta a preturilor. Deci, efectul pe terme lung al liberalizarii preturilor la energie va fi unul pozitiv. Trebuie sa ne asiguram insa ca aceasta liberalizare va asigura o piata transparenta si nediscriminatorie in care sa nu existe avantajati si dezavantajati.

Diversificarea surselor de gaze, dar si liberalizarea preturilor la gaze in Europa ii vor determina pe rusi sa reduca si ei pretul la gazele vandute Romaniei? Cum stam?

Avem un mix destul de bun de energie (carbune, gaze, nuclear, regenerabile). Stam inca bine. Noile dezvoltari in domeniul gazelor naturale, respectiv anuntatele surse descoperite in Marea Neagra, pot crea un puternic avantaj pentru Romania. De asemenea, integrarea si permiterea liberului tranzit catre partea de vest a Europe, via Ungaria, vor crea o presiune si asupra acestui singur, deocamdata, furnizor de gaze din exterior catre Romania, adica Rusia. Pe de alta parte, existenta mai multor resurse energetice, si usoara crestere a preturilor pe piata interna ca urmare a liberalizarii, va obliga cumva si Rusia sa reduca preturile, pentru ca altfel ele devin nesuportabile. Ca atare, nu ii vad dispusi pe rusi sa reduca cota de gaze pe care o au pe piata romaneasca, ci mai degraba ar fi dispusi sa reduca preturile la gaze, ca sa vanda la fel de mult. Este important insa ca producatorii din Romania sa vanda gazele la niste preturi corecte, rezultate din mecanisme de piata.

Cum vedeti mult disputata problema a gazelor de sist in Romania?

Problema gazelor de sist este una serioasa. Exploatarea gazelor de sist in Statele Unitea a produs o adevarata revolutie. Practic, a redus drastic pretul gazelor nu numai in Statele Unite, ci si in lume. Aceasta este o consecinta pozitiva a descoperiri gazelor de sist. Deci, din punct de vedere economic, gazele de sist reprezinta un avantaj. Trebuie sa avem insa in vedere un aspect: sa ne protejam si viitorul. Statul roman ar trebui sa fie extrem de sever si consecvent cand se emit avizele necesare pentru exploatarea in Romania a gazelor de sist. Romania trebuie sa le impuna celor de la Chevron sa aduca acele tehnologii de ultima ora prin intermediul carora mediul inconjurator sa nu fie afectat.

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger: “Structural si strategic, Romania reprezinta un element indispensabil al pietei energiei europene”

Prezent la conferinta organizata de Centrul Roman al Energiei de la Bruxelles, comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a afirmat ca Romania este un jucator important in strategia energetica a UE. “Romania, mai mult decat alte state membre, se confrunta cu provocari uriase pentru a se adapta la piata europeana si la reglementarile UE, pentru a ajunge din urma aceasta tehnologie a energiei avansata si a-si face companiile mai cunoscute in restul Europei. Dar cand vad ce ati realizat deja, am mare incredere ca veti reusi. Structural si strategic, Romania reprezinta un element indispensabil al pietei energiei europene”, a spus Günther Oettinger.

Comisarul european a si felicitat Romania pentru progresele din domeniul energetic din ultimii zece ani. “Romania este pe cale sa-si indeplineasca angajamentele de a creste la 24 % mari ponderea energiilor regenerabile in mixul sau energetic pana in 2020. De asemenea, ati facut unele progrese in ceea ce priveste eficienta energetica, dar exista un mare potential de a face mai mult, in special in sectoare mai putin industrializate. Anul trecut, Romania a fost un exemplu in UE in realocarea fondurilor structurale pentru investitii in eficienta energetica a cladirilor rezidentiale. De asemenea, sunt incantat ca a fost finalizata legatura Arad-Szeged cu Ungaria si ca interconectarea de gaz Romania-Bulgaria va deveni bidirectionala. Aceste proiecte au ajutat Romania sa se integreze mai mult in piata europeana”, a subliniat Oettinger in interventia sa de la Centrul Roman al Energiei din Bruxelles.

Comisarul a salutat faptul ca statele implicate in proiectul Nabucco, printre care si Romania, au confirmat sprijinul pentru proiect in timpul recentei intalniri a comitetului Nabucco de la Budapesta. “Sprijinul Romaniei si al celorlalte state membre implicate – Bulgaria, Ungaria, Austria – este foarte important pentru a maximiza sansele ca proiectul sa fie selectat de consortiul Shah-Deniz. Acest lucru ar putea avea loc foarte curand, poate la sfarsitul lui iunie. Stiti ca, in opinia mea, vom avea nevoie de amandoua, Nabucco si TAP (Trans Adriatic Pipeline), pentru a asigura UE resurse de gaz diversificate”, a mai spus comisarul european pentru Energie. Potrivit Centrului Roman al Energiei, Romania va fi unul dintre principalii beneficiari ai deschiderii coridorului sudic de aprovizionare cu gaz, ceea ce o va ajuta sa-si diversifice portofoliul de resurse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *