Gazele de sist nu vor fi nici mai ieftine si nici ale noastre

Cine sunt europarlamentarii care s-au opus intaririi regulilor pentru protectia mediului in exploatarea gazelor de sist?
Gazele de sist nu vor fi nici mai ieftine si nici ale noastre
Gazele de sist nu vor fi nici mai ieftine si nici ale noastre

Preotul Iulian Ghimus, din parohia Gara-Banca Vaslui si inginerul Ovidiu Tiron din Barlad stau de garda la apocalipsa gazelor de sist dupa Chevron

 

Reporter: Dlor, este momentul sa lansam niste avertismente pentru a mai inprastia din comoditatea si lenea civica care se manifesta in societate, fata de graba cu care se sapa dupa gazele de sist. Nu e prea tarziu sa oprim apocalipsa gazelor de sist?

Ovidiu Tiron: Nu, nu este prea tarziu. Noi am fost pe faza atunci cand s-a incercat sa se ignore vointa si drepturile cetatenilor. Totul se petrece in spatele unor contracte petroliere secretizate, fara a se tine cont de legislatia actuala. Nici in Legea petrolului nu se face referire la gazele neconventionale, adica aceste gaze de fracturare, de sist. Avem si un raspuns oficial de la ministerul economiei, de la secretarul de stat Mihai Adrian Albulescu, care spune clar ca in Romania nu exista legislatie pentru extragerea gazelor de sist, ba , mai mult, ne informeaza ca ar trebui sa acceptam ca noi sa devenim cobaii companiilor petroliere care doresc aceasta exploatare a gazelor de sist.

Rep.: Ce sa constatam? Ca Romania este teritoriu de experimente neocolonialiste?

O.T.: Cand se vor termina explorarile, se presupune ca Romania ar trebui sa ceara companiei sa aplice metode mai putin poluante, care sa fie testate odata cu exploatarea acestor zacaminte. De fapt, aceste fraze ascund un neadevar: singura metoda prin care se pot extrage aceste gaze de sist este fracturarea hidraulica. Este o metoda care n-a trecut proba timpului, fiind aplicata la inceputul anilor 2000. S-a imbinat forajul orizontal cu fracturarea hidraulica. In timp au aparut efectele acestei metode deosebit de periculoase pentru mediu si pentru oameni. Chiar in mapa Chevron se arata ca productia de gaze a Americii a crescut in ultimul deceniu. Se foreaza 3 km vertical, apoi alti 2-3 km orizontal, in jur de 16 foraje, prin care se introduc explozibili.Se sfarama roca de sist si se introduce un amestec de apa cu circa 600 de substante chimice, si nisip. Din aceste substante, unele au fost dovedite ca fiind cancerigene, mutagene sau toxice. Se introduc la 1000 de atmosfere, pentru a fi scos gazul. O parte din aceste substante (40-50 mii metri cubi la o singura fracturare) raman in pamant, in procent de 40-60%. Ies la suprafata gazele si metalele grele, deci apare o alta problema: cum gestionam acest fluid de fracturare, incarcat cu metale grele.

Rep.: Am sa fac pe avocatul „exploratorului”- va dau gaze ieftine, fac reconstructie ecologica, ce mai vreti? Vreti si cu buza unsa, si cu slana in pod?

O.T.: Sunteti avocatul diavolului si spuneti niste neadevaruri. Gazele nu vor fi mai ieftine. In scrisoarea de la minister, se spune-gazele de sist vor fi mai scumpe decat cele conventionale, pentru ca se foreaza la adancimi mari si cu foarte multa apa si materiale scumpe. Gazele de sist nu vor fi nici mai ieftine si nici ale noastre. Gazele vor fi ale companiei Chevron, iar statul roman va trebui sa le cumpere. Asistam la o campanie de minciuna si manipulare din partea autoritatilor si a lobistilor din slujba companiei Chevron.

Rep.: Parinte Ghimus, sunteti un model rarisim-un preot este alaturi de oameni, ii mobilizeaza in fata unui pericol pentru viata lor.

Iulian Ghimus: Am sansa sa ma adresez intregii parohii. Dupa slujba le spun care este adevarul despre exploatarea gazelor de sist. Sunt proteste mari la Barlad si in Vaslui, si mass media nu prea vorbeste de ce este la Gara Banca. Este un context de abuzuri, dezinformari, manipulari, este o tacere complice. Este un grup de initiativa la Barlad, am informat enoriasii si chiar si prin rugaciune si predica, am convins credinciosii sa respinga proiectul EV2 Barlad, cum e numit geologic. Ma sprijina si Consiliul local, si Primarul.

Rep.: Cei din Galati sunt mai comozi, nu va sprijina, nu ies la proteste. Oare nu li se intampla si lor peste ceva timp?

I.G.: Si in Galati vor fi mii de sonde pentru exploatarea gazelor de sist. Vor fi nenorociri de poluari, secari de fantani si cutremure, ca la Izvoarele…Nu stim daca nu cumva chiar forajele de la Barlad ar putea fi cauza. Poate chiar sa dispara apa din panza freatica.

Rep.: Pai, daca avem sute de mii de hectare de foraje…

O.T.: Perimetrul este de 600 000 de ha, din Galati in Suceava. Galatenii nu pot sta linistiti, perimetrul putea sa se numeasca Brates. S-au facut prospectiuni la Negrilesti si spre Siret. Vor fi consecinte, la Galati e cel mai mare bazin legumicol, cine va mai cumpara legume poluate? Ape poluate, sol poluat, ce facem in aceasta apocalipsa? Va fi iadul pe pamant. Avem experienta americana, sunt exemple de oameni imbolnaviti. Avem oameni cu nume si adresa, chiar daca exploatarea s-a facut la ei in zone desertice. La noi densitatea este foarte mare, noi nu avem zone care sa se preteze la exploatarea de gaze de sist. Daca ni s-a rezervat dezvoltarea agricola, de ce sa poluam, de ce sa nu facem dezvoltare durabila, de ce sa compromitem agricultura, de ce sa avem populatie lipsita de surse de apa potabila?

Rep.: Apa este o mare problema pentru Vaslui si Galati, ar trebui adusa cu cisternele, drumurile sunt proaste, se vor distruge si mai mult, legislatia este slaba. Corporatistii insista pentru ca in Romania merge?

O.T.: Trebuie pus in balanta ce castigam si ce pierdem. Pierdem enorm de multe locuri in agricultura, daca o distrugem. Fac ei locuri, dar cate? Ei produc energie in Europa, si au 1000 de angajati. Din 1960! Va dati seama ca locurile de munca sunt o poveste? Sunt putine, sunt de specialitate. Gazele nu vor fi mai ieftine. Avem memorandum semnat cu FMI si BM si CE, preturile se liberalizeaza, deci se vor dubla pana in 2019. De unde gaze ieftine? Ne spune prim ministrul Ponta ca sunt impotriva noastra vecinii, ca Rusia nu vrea sa extragem gaze…Pai, Romania nici nu va extrage gaze! Spune clar in Legea petrolului, ca petrolul si gazele apartin celui care le extrage. Romania nu va extrage, doar daca isi cumpara propriile gaze de la americani, cu un pret mai mare decat al celor conventionale. Cu pretul unui dezastru ecologic…Asta este viziunea conducatorilor Romaniei? Noi nu putem fi de acord cu asemenea dezinformari.

I. G.: Baza existentei oamenilor din Vaslui este agricultura de subzistenta. Nu s-a gandit nimeni sa avem o agricultura dezvoltata. Oamenii sunt dependenti de aceasta. Exploatarea gazelor de sist le ia ultima sansa.

Rep.: Nu avem parlamentari multi si bine platiti? Ce fac ei pentru popor?

O.T.: Parlamentarii fac lobby pentru companii! E o constatare, facuta de cetateanul Ponta Victor, pe postul TVR 1. A spus ca nu are dovezi, dar dupa cum curg campaniile publicitare, sigur au fost persoane din mediul politic platite de companiile straine. Asta este tradarea interesului national!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *