Gazele de sist, o noua provocare

Gazele de sist, o noua provocare

Desi peste tema exploatarii gazelor de sist in Romania s-a asternut in ultimul timp tacerea, societatea civila continua dezbaterile si campania de informare. La centrul cultural alternativ Dianei 4 a avut loc pe 26 august un atelier dedicat gazelor de sist care a reunit 35 de participanti, reprezentanti ai organizatiilor de protectia mediului din tara (Bucuresti, Oradea, Barlad, Constanta, Braila, Sinaia, Sighisoara) si ai grupurilor informale de initiativa locala din zonele potential afectate. La intalnire au fost prezenti Borislav Sandov si Galin Mihalev, activisti din Bulgaria si reprezentanti ai campaniei impotriva exploatarii gazelor de sist. Reamintim ca in Bulgaria protestele, initiate de activisti si sustinute de cetateni din peste 15 localitati, au inceput la finele anului 2010 si s-au incheiat cu succes dupa numai sase luni: contractele de concesiune intre statul bulgar si companiile din industria petroliera au fost anulate, iar Parlamentul bulgar a adoptat oficial un act legislativ care interzice orice extractie ce are la baza metoda fracturarii hidraulice.

Atelierul dedicat gazelor de sist a fost organizat de Asociatia ALMA-RO, in cadrul proiectului „Gazele de sist: o noua provocare”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si CEE Trust si desfasurat in parteneriat cu Coalitia pentru Mediu din Romania.

Temele dezbatute de participantii la atelier au fost urmatoarele: situatia actuala a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, la nivel European si in Romania; campania din zona Barlad si campania din Dobrogea (Constanta, Costinesti, Vama Veche); campania din Bulgaria; modele de campanie de activism social si strategia pentru viitorul apropiat.

Atelierul de pe 26 august a fost si o buna ocazie de a prezenta si disemina brosura omonima (Gazele de sist – o noua provocare) redactata in cadrul aceluiasi proiect de dna geolog Georgeta Ionescu si editata de asociatia ALMA-RO. Brosura are 44 de pagini dedicate gazelor de sist din punct de vedere tehnologic, legislativ, ecologic, social. Materialul este disponibil si in format electronic pe site-ul www.alma-ro.ngo.ro, sectiunea Publicatii.

Amintim ca in acest moment in Romania exista patru perimetre concesionate in vederea explorarii si exploatarii gazelor de sist: Barlad, Costinesti, Vama Veche si Adamclisi; lista perimetrelor in care exista astfel de interese pentru viitor este insa mult mai lunga. Guvernul actual al tarii invoca existenta unui moratoriu in privinta fracturarii hidraulice, insa nu exista nici un document oficial in acest sens.

In luna iunie, Senatul a respins propunerea legislativa privind interzicerea exploatarii zacamintelor de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulica si anularea licentelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnica. Propunerea legislativa urmeaza a fi dezbatuta, in sesiunea parlamentara din toamna, in Camera Deputatilor. Coalitia de Mediu din Romania, reunind 69 de organizatii neguvernamentale din intreaga tara, a trimis o scrisoare oficiala catre comisiile relevante din Camera Deputatilor, prin care solicita deputatilor sa sustina aceasta initiativa legislativa prin votul lor.

In acest moment, fracturarea hidraulica, o metoda de explorare si exploatare extrem de daunatoare mediului si sanatatii umane, care contamineaza rezervele de apa si produce miscari seismice, a fost interzisa prin lege in Franta si Bulgaria. In Olanda, Danemarca, precum si local in anumite regiuni din Germania si Marea Britanie, exista moratorii care interzic temporar metoda, in lipsa datelor insuficiente. In anumite zone din SUA si Canada, exploatarea a fost suspendata din aceleasi motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *