Solutiile Poloniei/CO2: retehnologizarea centralelor pe carbune si exploatarea gazelor de sist

Gazele de sist si retehnologizarea centralelor pe carbune vor ajuta Polonia sa-si reduca emisiile de CO2, spune ministrul mediului polonez
Gazele de sist si retehnologizarea centralelor pe carbune vor ajuta Polonia sa-si reduca emisiile de CO2, spune ministrul mediului polonez

Polonia, a carei industrie energetica este puternic dependenta de carbune, va continua sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon prin retehnologizarea centralelor electrice vechi pe carbune si prin exploatarea resurselor de gaze de sist, a declarat ministrul mediului polonez.

„Sunt foarte optimist cu privire la perspectivele gazelor de sist in Polonia”, a declarat Marcin Korolec pentru Reuters Television inaintea negocierilor ONU privind schimbarile climatice care vor avea loc la Varsovia saptamana viitoare.

Gazele de sist ar stimula cresterea economica si ar contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a spus ministrul.

Prin Protocolul de la Kyoto, Polonia s-a angajat sa reduca emisiile cu 6% in perioada 2008-2012, comparativ cu 1988. Totusi, Polonia a reusit sa-si reduca emisiile cu aproape o treime in aceasta perioada, dupa prabusirea vechi industrii din perioada sovietica.

Acest lucru permite statului, care isi genereaza cea mai mare din electricitate din arderea carbunelui, cu o libertate de a-si creste emisiile cu pana la 14% peste nivelul din 2005, ca parte a unui obiectiv al UE de reducere a emisiilor cu 20% sub nivelul din 1990, pana in 2020.

Dar, din moment ce Polonia nu isi poate permite sa inchida centralele electrice pe baza de carbune si sa treaca la energiile regenerabile, se cauta alte modalitati prin care s-ar putea incadra in obiectivul UE si chiar sa faca fata unor obligatii de reducere a emisiilor mai drastice, pe care e foarte probabil ca UE sa le impuna.

Entuziasmul pentru gazele de sist in Polonia a scazut, dupa ce o serie de jucatori la nivel mondial, inclusiv Exxon Mobil, s-au retras, spunand ca birocratia intarzie iesirea pe piata, iar proiectele Varsoviei de reducere a birocratiei nu merg suficient de departe.

San Leon Energy Plc, o companie focalizata pe explorarea gazelor de sist din Polonia, a recunoscut ca pentru a dovedi viabilitatea gazelor de sist in Polonia e nevoie de timp.

Ministrul mediului polonez, care va gazdui discutiile ONU privind schimbarile climatice intre 11 si 22 noiembrie, a declarat ca emisiile de CO2 ale Poloniei se vor reduce datorita investitiilor in centrale electrice pe carbune care folosesc tehnologii noi si care le vor inlocui pe cele vechi.

„Obiectivul nostru este de a avea o solutie care sa fie cat mai competitiva in privinta pretului, dar , de asemenea, cat mai ecologica posibil „, a spus Korolec .

„Acesta este motivul pentru care numarul de investitii noi pe care le promovam, de asemenea, in sectorul carbunelui, vor reduce emisiile de CO2, deoarece vom schimba tehnologiile vechi cu cele noi, mai putin poluante.”

Operatorul retelei electrice din Polonia se asteapta ca 6,6 gigawati din actualii 37 de gigawati de capacitate electrica instalata vor fi scosi din retea pana in 2020 pe masura ce centralele electrice invechite vor fi inchise.

Planurile pentru noi unitati de productie includ constructia unei centrale electrice de 1.075 megawati pana in 2017 de catre  al treilea cel mai mare producator de energie al tarii, Enea, in Kozienice, centrul Poloniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *