Gazele de sist, sub lupa specialistilor

Gazele de ?ist, sub lupa speciali?tilor
Gazele de sist, sub lupa specialistilor
Gazele de sist, sub lupa specialistilor

In cadrul conferintei, prof. univ. dr. Mircea Vintilescu a facut una dintre cele mai elocvente prezentari a fracturarii hidraulice, comparand aceasta metoda cu cea „clasica“ de extragere a gazelor. Potrivit acestuia, in ceea ce priveste gazele de sist, metoda este una dezastruoasa in primul rand pentru natura si, in al doilea rand, pentru locuitorii zonei unde se produce fracturarea.

Specialistii de mediu mai avertizeaza ca forajul straturilor argiloase se face fie cu ajutorul explozibilului, prin detonare subterana, fie prin dizlocarea, exfolierea straturilor. Ei mai spun ca, desi potrivit legii, forajul se poate face doar la o distanta mai mare de un kilometru fata de aria localitatii, acesta va ajunge, prin exploatarea pe orizontala, in „buricul“ orasului sau poate strabate intreaga zona a acestuia.

Organizatorii conferintei au mai afirmat ca independenta energetica invocata drept un beneficiu este de fapt, un mit. Gazele vor fi in totalitate ale companiilor ce le extrag, fara obligatia de a vinde pe piata romaneasca. In plus, ei au reafirmat ca metoda fracturarii hidraulice constituie, in acest moment infractiune, potrivit legislatiei din Romania.

In cadrul intalnirii, au mai fost prezentate si alte riscuri ale exploatarii gazelor de sist prin fracturarea hidraulica. Dintre acestea, au fost enumerate: contaminarea apei potabile si a panzei freatice, cutremure si alunecari de teren, boli incurabile pentru oameni, poluarea aerului, a solului, distrugerea vegetatiei si imbolnavirea animalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *