Gazele naturale ieftine scot treptat din peisaj energia nucleara in SUA

Gazele naturale ieftine scot treptat din peisaj energia nucleara in SUA
Gazele naturale ieftine scot treptat din peisaj energia nucleara in SUA

In anii ’50 energia nucleara a fost prezentata publicului american ca fiind cheia catre un viitor bogat in energie atat de ieftina incat consumul nu va mai fi contorizat, adica aproape gratuita. Insa in prezent companiile din industria energetica se confrunta cu o realitate la care nu s-au asteptat, in care functionarea termocentralelor pe baza de gaze naturale este mai ieftina decat cea a centralelor nucleare, scrie The Wall Street Journal.

Primul avantaj al centralelor pe gaze in fata celor nucleare se vede in costurile fixe. O centrala moderna pe gaze plateste circa 15.000 de dolari per MW instalat, fata de 30.000 de dolari in cazul centralelor pe carbune si 90.000 de dolari pentru cele nucleare, potrivit estimarilor autoritatilor americane. Centralele nucleare platesc mult si pentru echipamente si servicii de siguranta, costuri care sunt mai mari decat cele suportate de alte tipuri de unitati deoarece folosesc material radioactiv si functio­neaza la temperaturi extreme.

Pretul combustibilului nuclear, desi in crestere, nu are o pondere prea mare in cheltuielile unei centrale atomice. In schimb, la cen­tralele pe gaze combustibilul reprezinta costul principal, iar pretul gazelor scade mereu. In SUA pretul mediu al gazelor naturale pe piata spot s-a redus cu 31% anul trecut, de la 142 dolari pe mia de metri cubi la putin sub 100 dolari pe mia de metri cubi, aproape de minimul istoric, potrivit agentiei federale a energiei. Acest lucru confera un avantaj enorm centralelor pe gaze in fata centralelor nucleare mici sau a celor vechi care au nevoie de reparatii capitale.

In jur de 40% din centralele nucleare din SUA vand electricitate pe piete liberalizate, unde si cele care ard carbuni au probleme in a concura cu energia din gaze naturale. Concurenta reduce astfel preturile energiei, ceea ce este un lucru pozitiv pentru consu­matori, insa ii dezavantajeaza pe vanzatori. Atunci cand pretul energiei scade, centra­lelor nucleare mici le este mai greu sa suporte costurile fixe.

Unele centrale nucleare reusesc sa ramana profitabile doar datorita unor plati speciale pentru ca au unitati in functiune in orice moment, spune Hugh Wynne, analist la firma Sanford C. Bernstein & Co. Aceste plati reprezinta o sursa substantiala de venituri pentru centralele atomice amplasate in statele mai instarite de pe Coasta de Est. Fondurile vin in completarea banilor din vanzarea electricitatii.

In schimb, in zone mai sarace platile speciale nu au o contributie prea mare, a adaugat Wynne.

Un val de inchideri de centrale nucleare

In fata acestei situatii, cateva companii care administreaza centrale atomice au anuntat ca le vor inchide. Dominion Energy Resources isi va inchide centrala de 556 MW din Wisconsin anul acesta, desi mai sunt 20 de ani pana la expirarea licentei de functionare.

Compania a precizat ca va fi mai ieftin sa livreze consumatorilor energie cumparata de pe piata decat sa continue sa produca prin centrala proprie.

Exelon, firma care opereaza 17 reactoare, 20% din capacitatea nucleara a SUA, isi va inchide centrala din New Jersey in 2019, cu 10 ani inaintea expirarii licentei, tot din cauza conditiilor de pe piata.

Insa venirea prea rapida a unui val de inchideri de centrale nucleare va ingreuna sarcina industriei energetice de a-si reduce emisiile de gaze de sera. Centralele pe carbuni produc cea mai mare cantitate de emisii, iar cele pe gaze elibereaza in atmosfera cam jumatate cat cele pe carbuni. Centralele nucleare, care asigura 20% din productia de energie a SUA, sunt cea mai importanta sursa de electricitate nepoluanta din tara.

Daca administratia presedintelui Barack Obama sau Congresul ar lua masuri de limitare a emisiilor de gaze de sera, valoarea centralelor nucleare ar creste, apreciaza Dan Lashof, care conduce programul de energie verde al ONG-ului Natural Resources Defense Council.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *