Gazele naturale se vor factura in functie de energia produsa

Facturarea cantitatilor de gaze naturale consumate se va face, incepand cu 1 iulie 2008, in baza energiei continute de acestea, conform Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii gazelor nr. 351/2004, adoptata de Guvern in sedinta de miercuri

Pana la data limita de 1 iulie 2008, titularii de licente din sectorul gazelor naturale, indiferent de forma de proprietate sau de regimul juridic al acestora, sunt obligati sa ia toate masurile necesare in vederea trecerii la masurarea cantitatilor de gaze naturale care trebuie sa se faca in baza energiei continute de acestea.
Operatorul de transport este obligat sa nu se angajeze, in mod direct sau indirect, in operatiuni de exploatare, extractie, distributie si furnizare a gazelor naturale la consumatori, inclusiv prin detinerea de actiuni sau pachete de actiuni ori printr-un contract de administrare in care sunt implicate persoanele juridice care desfasoara astfel de activitati.
In prezent, activitatea de transport al gazelor naturale pe teritoriul Romaniei, constituind un serviciu public de interes national, se realizeaza de catre un singur operator, prin Sistemul National de Transport, considerat de importanta strategica.
Prin H.G. nr. 638/2007, piata interna a gazelor naturale a fost deschisa integral pentru toti consumatorii incepand cu data de 1 iulie 2007.
Avand in vedere statutul Romaniei de importator si de producator de gaze naturale si, totodata, tinand cont ca pretul gazelor naturale din productia interna este semnificativ mai scazut decat pretul de achizitie a gazelor naturale din import, pentru a se asigura caracterul nediscriminatoriu in alimentarea cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, se impune ca acestia sa fie alimentati in continuare cu gaze naturale in aceeasi structura intern/import a surselor, pana la momentul convergentei pretului gazelor naturale din productia interna cu cel al gazelor naturale din import.
Ordonanta adoptata de Guvern prevede inasprirea sanctiunilor pentru disciplinarea sectorului si pietei in beneficiul consumatorilor de gaze naturale. Cuantumul amenzilor prevazute in cazul contraventiilor savarsite de catre persoanele juridice variaza de la un minim de 1.500 lei pana la 100.000 lei.
In cazul savarsirii unor contraventii in mod repetat, autoritatea de reglementare poate aplica o amenda de 5% din cifra de afaceri a persoanei contraveniente, realizata in anul financiar anterior sanctionarii faptei. (MF)

Sursa: Ziarul Lumina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *