Gazprom a inceput sa foloseasca fracturarea hidraulica in Banatul sarbesc

Conferinta "Energia in priza", editia a doua
Gazprom a inceput sa foloseasca fracturarea hidraulica in Banatul sarbesc
Gazprom a inceput sa foloseasca fracturarea hidraulica in Banatul sarbesc

NIS, compania sarba controlata de monopolul rusesc Gazprom, prin divizia petroliera Gazprom Neft, a inceput sa utilizeze tehnologia fracturarii hidraulice cu spuma la cateva dintre campurile sale petroliere din Voivodina (Banatul sarbesc), in parteneriat cu americanii de la Halliburton, ca parte a programului de crestere a eficientei activitatilor de explorare si productie ale NIS Gazprom.

„Este cea mai moderna metoda utilizata in exploatarea zacamintelor inaccesibile de hidrocarburi. Tehnologia respecta in totalitate standardele UE legate de protectia mediului”, a anuntat NIS Gazprom.

Fracturarea hidraulica, utilizata mai ales la exploatarea gazelor si petrolului de sist, este procesul prin care se pompeaza la mare adancime si cu mare presiune milioane de litri de apa sarata si nisip, amestecate cu un „cocktail” de substante chimice, ce are ca efect sfaramarea rocilor subterane si eliberarea hidrocarburilor vizate.

In legatura cu aceasta tehnologie exista temeri ca ar prezenta riscuri semnificative de mediu, cum ar fi cel legat de poluarea rezervelor subterane de apa sau de amplificarea activitatilor seismice.

Proiect-pilot

Implementarea programului de fracturare hidraulica cu spuma a fost dezvoltata de catre divizia de cercetare a NIS, NIS Scientific and Technical Research Center, alaturi de specialisti din compania-mama Gazprom Neft. Proiectul este unul pilot care, daca se va dovedi de succes, va fi utilizat pe scara larga in activitatile de explorare si productie ale NIS Gazprom.

Valoarea proiectului-pilot este de circa 1 milion de euro si urmeaza sa fie demarat pana la finalul acestui an la un numar de cinci sonde ale companiei de pe teritoriul Serbiei, urmand a se pune accentul pe acele campuri unde zacamintele de hidrocarburi sunt considerate a fi inaccesibile.

„Locatiile prioritare unde vom utilia fracturarea hidraulica vor fi campurile petroliere Turija North, Eremir si Martonos West, unde, din cauza presiunii reduse din straturi, este nevoie de tehnologii moderne, cum ar fi fracturarea hidraulica cu spuma”, a declarat directorul departamentului de Inginerie Extractiva al NIS Gazprom, Slobodan Andjusic.

Toate cele trei locatii se afla in regiunea Voivodina din Serbia (Banatul sarbesc), la mica distanta de granita cu Romania.

Suspiciuni in vestul tarii

In Romania, Gazprom detine in prezent, prin intermediul NIS, sase perimetre petrolifere in Romania: patru in parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum, unul in colaborare cu irlandezii de la Moesia Oil and Gas si unul cu britanicii de la Zeta Petroleum. Acestea sunt situate in vestul tarii, in judetele Bihor si Timis.

In noiembrie, Guvernul Romaniei a aprobat trei acorduri petroliere semnate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in calitate de concedent, si East West Petroleum Corp., in calitate de concesionar, in urma unei licitatii care a avut loc in anul 2010.

Atunci, ANRM a transmis, legat de informatiile privind posibile lucrari de explorare-exploatare a gazelor de sist in perimetrul Baile Felix, ca acordul semnat cu compania East West Petroleum se refera doar la gaze naturale si titei.

„Resurse neconventionale, precum gazul de sist, nu fac obiectul acestui acord. Lucrarile de explorare se vor realiza prin metodele traditionale resurselor conventionale”, precizeaza ANRM.

Precizarile ANRM au fost transmise dupa ce atat presa centrala, cat si cea locala din Oradea si Timisoara, au scris ca acordurile ar permite exploatarea eventualelor zacaminte de gaze de sist de la Baile Felix, dupa ce pe plan local avusesera deja loc o serie de manifestari anti-exploatare de gaze de sist.

Fracturare cu granule ceramice

Ingredientul activ utilizat de NIS Gazprom pentru fracturare hidraulica este propantul, constand in granule ceramice de dimensiuni identice, care este injectat cu mare presiune in straturile purtatoare de titei. „Potrivit estimarilor curente, aceasta tehnologie este absolut sigura din punct de vedere ecologic, iar utilizarea ei va permite eficientizarea operatiunilor la sonde care, altfel, ar fi intrat in conservare”, a adaugat Andjusic.

Utilizarea tehnologiei fracturarii hidraulice cu spuma permite minimizarea riscurilor de mediu in productia de titei, sustine compania. Conceptul tehnologic include pomparea unui amestec de spuma si gel in straturile purtatoare de petrol, avand ca rezultat cresterea productiei de titei.

Utilizarea spumei in fracturarea hidraulica permite evitarea oricaror prejudicii asupra straturilor de roci, avand totodata un efect pozitiv asupra eficientei productiei, se arata in documentul citat. „Tehnologia si reactivii utilizati in astfel de operatiuni sunt sigure din punct de vedere al mediului”, spun cei de la NIS Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *