Gazul de sist, viitorul Eldorado economic?

Ce ?tiu românii despre gazele de ?ist
Gazul de sist, viitorul Eldorado economic?
Gazul de sist, viitorul Eldorado economic?

In timp ce in Europa exploatarea gazului de sist da nastere la dispute violente intre aparatorii mediului inconjurator si adeptii acestei metode, Statele Unite s-au pus pe treaba. In mai putin de un deceniu, exploatarea gazului de sist a rasturnat echilibrul energetic al tarii. Suprinzator, dar adevarat, Statele Unite au devenit astfel primul producator mondial de gaz. Industria legata de acest tip de exploatare a creat, direct si indirect, nu mai putin de 600.000 de locuri de munca in 2010. O cifra record, ce va atinge, dupa cum estimeaza specialistii, 1,6 milioane in 2035.

Statele Unite vor deveni autosuficiente in materie energetica, iar in 2020 vor fi primul producator de petrol in lume, inaintea Arabiei Saudite. Exploatarea gazului de sist, care a crescut de 12 ori din 2000 si pana acum in Statele Unite, a provocat o scadere masiva a pretului gazului, de cinci ori mai mic decat in Europa. Industria americana a devenit astfel, de la o zi la alta, mult mai competitiva decat cea a altor tari.

In Franta, exploatarea gazului de sist este interzisa de o lege atata timp cat nu se va gasi o alternativa tehnica la metoda utilizata astazi, si anume cea a fracturii hidraulice. Dupa cum precizeaza Agentia americana de informatii energetice, Franta dispune de 5100 de miliarde de metrii cubi de rezerve recuperabile de gaz de sist, ceea ce reprezinta de o suta de ori consumul sau anual.

Dupa cum estimeaza expertii, rezervele mondiale sunt foarte importante (in miliarde de metrii cubi): 36.000 in China, 25.000 in Statele Unite, 22.000 in Argentina, 19.200 in Mexic, 11.000 in Canada.

Pentru promotorii gazului de sist, exploatarea acestor rezerve deschide perspective enorme in ceea ce priveste crearea de locuri de munca si reducerea preturilor energiei. Sectorul hidrocarburilor non-conventionale este in acest sens un generator important de locuri de munca.
Consumator pantagruelic de energie si de materie prima, petrochimia americana este primul beneficiar al acestei revolutii energetice. Gratie gazului de sist, aceasta industrie inregistreaza o crestere exponentiala, atragand astfel investitiile si creand locuri de munca.

American Chemistry Council (ACC) estimeaza investitiile in petrochimia americana la o cifra record de 77 de miliarde de dolari, care vor fi alocate celor 110 proiecte, proiecte inexistente in 2008.

Sectorul recupereaza astfel cele 300.000 de locuri de munca pierdute din anii 1980 si pana astazi. Multe companii au fost salvate de la faliment de gazul de sist. Este cazul, de exemplu, al lui Lyondelle Basell, o intreprindere specializata in polimeri. Muribunda in 2009, ea a realizat anul trecut o cifra de afaceri record. Explicatia acestui reviriment consis­ta in extragerea masiva a butanului, propanului si metanului din gazul de sist, materii prime indispensabile pentru industria petrochimica, al caror pret a scazut vertiginos. Uzinele petrochimice americane func­tioneaza zi si noapte, cele inchise se redeschid, noi proiecte sunt in curs.

Fericirea unora provoaca nenorocirea altora, spune un vechi proverb francez. Intr-adevar, investitiile si proiectele care revin in Statele Unite vor provoca o criza foarte dura a industriei petrochimice in Europa, sau in Asia unde se constata deja o scadere cu 15% a acestei industrii. Cu exceptia Chinei care, prevazatoa­re, a lansat exploatarea gazului de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *