GE contribuie la trecerea In faza a doua a celui mai mare proiect eolian onshore din Europa

semnare-contrat-ge-energy-cez.jpgParcurile eoliene CEZ de la Fantanele si Cogealac vor permite Romaniei sa isi indeplineasca obiectivele impuse de UE cu privire la energia regenerabila

PRAGA, REPUBLICA CEHA – 7 septembrie 2009 – GE Energy a semnat astazi un contract de livrare a pana la 101 turbine eoliene GE 2,5xl de putere nominala 2,5 MW fiecare, catre CEZ Romania pentru Cogealac, cea de-a doua faza a proiectului eolian de la Fantanele. Dupa incheierea celor doua faze, acestea vor forma cel mai mare parc eolian onshore din Europa. CEZ Romania face parte din Grupul CEZ, cel mai mare grup de utilitati din Europa Centrala.

In prezent, UE are ca obiectiv reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si cresterea cu 20% a capacitatii pentru energie regenerabila pana in anul 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, Uniunea Europeana a stabilit obiective nationale pentru fiecare stat membru, in functie de produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor din fiecare tara.

Proiectele Fantanele si Cogealac ajuta Romania sa isi respecte angajamentul asumat fata de UE cu privire la cresterea ponderii surselor de energie regenerabila, inclusiv a energiei eoliene, in mix-ul energetic al tarii. Conform Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (EWEA), la sfarsitul anului 2008 in Romania erau instalate echipamente de generare a energiei eoliene cu o capacitate de numai 10MW, reprezentand mai putin de 1% din capacitatea de productie instalata.

In luna octombrie 2008 GE a anuntat ca va livra 139 de turbine eoliene GE 2,5xl pentru Fantanele, prima faza a proiectului, iar lucrarile de constructie pentru aceasta faza sunt deja in curs de desfasurare. La incheierea celei de-a doua faze, in 2011, amplasamentul va avea o capacitate totala de 600 MW de putere eoliana, adica o cantitatea de electricitate eoliana suficienta pentru a face fata necesarului din peste 400.000 de gospodarii.

Guvernul Romaniei a creat o legislatie care favorizeaza dezvoltarea resurselor de energie regenerabila, oferind facilitati semnificative pentru parcurile eoliene si alte proiecte de energie regenerabila pana in anul 2015. Acest lucru a incurajat investitorii si dezvoltatorii sa continue proiectele din tara noastra.

„Romania este un exemplu excelent al modului in care politica poate promova investitiile in sectorul energetic,” a declarat Rod Christie, Presedintele GE Energy pentru ECE, Rusia & CSI. „O legislatie buna contribuie la pregatirea terenului pentru proiecte precum cele din Fantanele si Cogealac si va permite Romaniei sa isi indeplineasca obiectivele de energie regenerabila impuse de UE, precum si sa modernizeze si sa diversifice infrastructura energetica.”

Proiectele Fantanele si Cogealac sunt amplasate in Dobrogea, judetul Constanta, care are un potential extraordinar in ceea ce priveste viteza vantului.

Tehnologia 2,5xl de la GE

Turbinele eoliene GE 2,5xl reprezinta cea mai avansata tehnologie de turbine eoliene a GE din punct de vedere al eficientei, fiabilitatii si capacitatilor de conectarea la retea. Acestea sunt proiectate astfel incat sa genereze cea mai mare productie anuala de energie din clasa lor si se bazeaza pe succesul obtinut de turbinele eoliene de 1,5 MW ale GE, cel mai des folosita turbina eoliana din lume, cu un numar de peste 12.000 de turbine instalate pana in prezent.

Aproape 200 de turbine eoliene GE de 2,5 MW au fost instalate in noua tari, atat in configuratia de 50 de herti, cat si de 60 de herti, insumand peste un milion de ore de functionare. In plus, GE a primit comenzi de furnizare a tehnologiei GE 2,5xl pentru proiecte pentru anul viitor cu o capacitate totala de peste un gigawat.

Majoritatea turbinelor eoliene GE 2,5xl de 2,5 MW pentru proiectele europene sunt realizate in unitatea GE de productie a turbinelor eoliene din Salzbergen, Germania, unitate care a fost extinsa recent pentru a putea face fata cererii tot mai mari de turbine eoliene in Europa.

###

Despre GE Energy

GE Energy (www.ge.com/energy) este unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie pentru producerea si livrarea energiei din lume, inregistrand venituri totale de 29,3 miliarde USD in 2008. Cu sediul in Atlanta, Georgia, GE Energy opereaza in toate zonele industriei energetice, incluzand carbune, petrol, gaze naturale si energie nucleara, dar si resurse regenerabile precum apa, vantul, soarele si biogazul, alaturi de alti combustibili alternativi. Numeroase produse GE Energy sunt certificate in cadrul „ecomagination”, initiativa GE la nivel de corporatie, pentru a aduce in mod agresiv pe piata noi tehnologii, care ii vor ajuta pe clienti sa se alinieze cerintelor ecologice tot mai exigente.

Despre GE

GE este o companie diversificata care opereaza la nivel global in domeniul infrastructurii, finantelor si media, pentru a face fata unor necesitati esentiale ale lumi contemporane. De la energie, apa, transporturi si sanatate pana la acces catre fonduri si informatii, GE deserveste clienti din peste 100 tari si are peste 300 000 angajati in intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul web al companiei, la http://www.ge.com. GE inseamna Imagination at Work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *