Geert Droppers, omul care imbratiseaza rechini: Daca va intalniti cu unul, savurati momentul!

Orcine a vazut filmul „Falci” stie de ce pot fi in stare rechinii. Insa nu toata lumea stie ca acest comportament este rar intalnit la frumoasele animale marine. Geert Droppers, un scufundator olandez devenit faimos pentru ca imbratiseaza rechini, ne demonstreaza ca sunt niste fiinte destul de cuminti.Geert Droppers

REALITATEA.NET l-a intrebat pe Geert Droppers, prezent la Festivalul de Filme Eco „Green Planet Blues” de la Sinaia, cu filmul sau „Gimme a hug” (Imbratiseaza-ma), cum este posibil sa te aproprii atat de mult de un animal cunoscut pentru ferocitatea lui.

Cum poti sa mangai un rechin? Secretul consta in trompele(ampullae) lui Lorenzini. Acestea sunt plasate pe bot si de-a lungul capului si detecteaza semnalele electrice. Astfel, rechinul simte chiar si cele mai mici semnale electrice, precum cele ale muschilor. Atingand rechinul peste aceste zone, acesta se supraincarca senzitiv, cel mai probabil, si intra in imobilitate tonica.

Rechinii au personalitate, nu sunt toti la fel, ne spune Geert Droppers: unii sunt mai blanzi, altii mai agresivi, unii mai temerari, altii mai fricosi, mai destepti sau mai prosti.

Rechinilor nu le place sa manance oameni, doar sa ii cerceteze. Ei musca oameni doar cand se simt amenintati sau cand investigheaza prada. De altfel, studiile spun ca intre 1990 si 2008 s-au produs 1013 accidente cu rechini, din care doar 110 au fost fatale pentru oameni, ajungandu-se astfel la o medie de 5,8 oameni ucisi de rechin pe an. „Elefantii din India ucig sute de oameni pe an, de ce nu ii crede lumea la fel de periculosi ca pe rechini? Mai multi oameni mor pentru ca mananca carne de rechin, aceasta continand cantitati mari de mercur, decat pentru ca sunt atacati de rechini”, a subliniat regizorul scufundator.

Rechinii sunt amenintati cu disparitia din cauza pescuitului excesiv, in primul rand. Ei sunt ucisi pentru inotatoare, iar restul corpului se arunca. Modalitatea in care pescarii realizeaza acest lucru este inspaimantatoare: prind rechinii, le taie inotatoarele de vii, iar apoi in arunca in ocean, mutilati, lasandu-i sa moara incet pe fundul oceanului. 300.000 de rechini sunt ucisi in fiecare zi, aproape 100 de milioane pe an.

„Prima oara cand am intalnit un rechin se intampla acum peste zece ani, in Maldive. Scufundatorii locali mi-au spus ca sunt sanse foarte mici sa ma intalnesc cu un rechin, asa ca nu ma asteptam. M-am scufundat intr-o zi si am dat nas in nas cu un pui de rechin balena, de „doar” sapte metri lungime. Rechinii balena mananca doar plancton, asa ca intalnirea nu a fost periculoasa. Am cautat apoi pe internet informatii despre intalnirile oamenilor cu rechini, insa nu am gasit, asa ca am decis sa incerc singur sa aflu mai multe si sa impartasesc eu altora”, a povestit Geert Droppers pentru REALITATEA.NET.

„In Bahamas ne-am intalnit cu vreo 70 de rechini deodata, erau rechini-taur, verzi etc, multe specii. Am invatat foarte multe despre comportamentul lor. Daca ai momeala, vin la tine, daca nu, nu se apropie, pentru ca nu esti interesant. Nu poti sa ii atingi insa prea usor, pentru ca atunci cand intinzi mana se intorc rapid la tine, pentru ca le e frica sa nu le faci rau. Mi s-a spus insa ca exista o modalitate sa ii ating: sa inot sub ei, burta la burta, pentru ca astfel nu te simt. Ei au o linie laterala pe spate care simte presiunea apei, si prin urmare orice se apropie de ei. Sub ei insa nu stiu ce se intampla. Habar nu aveau ca suntem sub ei pana nu i-am atins, i-am gadilat pe burta. Au fost foarte surprinsi cand au vazut ca suntem acolo”, a mai spus regizorul. Geert Droppers ne sfatuieste sa nu incercam asa ceva, intrucat rechinii sunt totusi animale salbatice.

Geert Droppers a precizat ca nu i-a fost niciodata frica de ei, insa a fost atent. „Mai ales prima oara cand am intalnit rechini-taur…stiti ce se zice, sa lasam femeile primele…ei, atunci am lasat o femeie sa mearga prima in apa. Nu am fost niciodata amenintat de ei”, a subliniat scufundatorul.

„Rechinii-taur sunt printre singurele specii de rechin care traiesc si in apa sarata si in apa dulce, asa ca de multe ori se gasesc si pe raurile care se varsa in mare, precum Mississippi sau Zambezi. Acolo sunt mai multe accidente, pentru ca multi oameni se scalda si pescuiesc mai ales. De la ei am invatat un lucru foarte important: niciodata sa nu lovesti in apa, pentru ca ei sunt atrasi de aceste lovituri, simt vibratiile de departe. Sunt curiosi, devin interesati si pot crede ca este un peste bun de mancat. Asa am facut eu cand nu am gasit rechini intr-o zi: m-am apucat sa lovesc apa, si in cateva secunde au fost langa mine, dar cand i-am vazut, m-am oprit. Asa ca nu i-am mai interesat si au fugit la fel de repede cum au venit(…)

Daca veti intalniti vreodata un rechin, relaxati-va, savurati un astfel de moment unic. Nu va panicati, nu va miscati, el va pleca. Cand rechinul vede o potentiala prada, el musca aripioarele, pentru ca prada sa nu se poata deplasa. Asa ca daca intalniti un rechin, incercati sa nu dati prea mult din membre, pentru ca va crede ca sunt inotatoare si va sari la el. Daca un rechin inoata sub voi, este periculos, pentru ca vrea sa atace. Daca merge deasupra voastra, relaxati-va, are incredere in voi. Important este sa va uitati intotdeauna la rechini, pentru ca nu suporta acest lucru. Ei ataca pe la spate de obicei, asa ca trebuie sa tineti ochii pe ei. Le place sa observe, dar nu sa si fie observati. Sunt ca niste copilasi care fura prajituri: daca sunt prinsi asupra faptului, se prefac nevinovati si pleaca”, povesteste Geert Droppers.

Regizorul a atras atentia ca cele mai multe accidente cu rechini sunt din cauza oamenilor, pentru ca vaneaza rechinii si ei incearca sa se apere. In presa apare insa ca rechinul a atacat omul.

Fundatia Protejati Rechinii incearca sa informeze oamenii despre adevaratul comportament al rechinilor, folosind filme, de exemplu, precum Gimme a hug. „Rechinii se aseamana si cu cainii si cu pisicile: le place sa primeasca recompense in mancare si sa fie mangaiati. Si cainii pot fi chiar mai agresivi decat rechinii. Toate animalele pot fi periculoase, din diverse motive, care le-au schimbat comportamentul: fie au fost atacati, fie le este foame”, atrage atentia Geert Droppers.

Geert a invatat limbajul semnelor la rechini si spune ca acestia sunt de fapt timizi si sunt foarte atenti sa nu ii atace cineva.

„Gimme a hug” este un film de scurt-metraj care ne dezvaluie adevaratul comportament al rechinilor. Ei nu sunt asa de periculosi precum par. Daca doriti sa aflati mai multe despre acest film si despre rechini, accesati site-ul oficial al fundatiei, www.protect-the-sharks.org. Daca donati 20 de euro pentru salvarea rechinilor, primiti in schimb filmul „Gimme a hug”.

Geert Droppers este un scufundator olandez, care a inceput sa isi filmeze aventurile cu rechinii in 2003. A inotat alaturi de multe specii de rechini si a strans imagini din toata lumea. Documentarele sale arata nu doar cat de frumoase si de gratioase sunt aceste animale dar dezvaluie si adevaratul lor comportament, diferit de ceea ce cred oamenii. Geert Droppers doreste ca prin filmele sale oamenii sa trateze rechinii cu mai mult respect si cu mai multa grija, intrucat nu este „masina de ucis”. Este un animal, aflat pe cale de disparitie. „Gimme a hug” a castigat premiul Palme de Bronze in categoria filmelor independente, la Festivalul Mondial de Filme sub apa din Antibes, Franta.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *