Generator electric alimentat cu urina

Generator electric alimentat cu urina
Generator electric alimentat cu urina
Generator electric alimentat cu urina

Patru liceence din Nigeria au pus la punct un generator de electricitate care foloseste drept carburant urina. Poate fi aceasta o alternativa credibila la petrol? Fiintele vii produc 38 de miliarde de litri de urina in fiecare zi, dupa cum au calculat cercetatorii britanici de la Bristol Robotics Lab. O cantitate mai mult decat suficienta pentru alimentarea a milioane de carburatoare ecologice.

Sistemul conceput de Duro-Aina si colegele ei are avantajul simplitatii: o celula electrolitica este inmuiata in urina, pentru a separa hidrogenul pe care aceasta il contine, inainte de a o purifica intr-un filtru cu apa. O data izolat, hidrogenul de origine 100% naturala este pompat in generatorul pe care il alimenteaza. Cu acest ingenios sistem, realizat in cadrul cursurilor de chimie, cele patru liceence nigeriene afirma ca pot alimenta cu electricitate cateva becuri, un televizor si un ventilator, timp de sase ore. Totul doar cu un litru de urina.

Cele patru colege de clasa au facut deja senzatie cu creatia lor, in noiembrie 2012, la Targul inventatorilor din Lagos, capitala tarii. Megalopolisul de 15 milioane de locuitori consuma aproape jumatate din electricitatea nationala si se confrunta cu numeroase intreruperi ale curentului. Problemele logistice, centralele imbatranite, sabotajele sau blocajele sunt frecvente si nu cruta nici aeroporturile.

Proiectul celor patru tinere, inca in stadiu experimental, genereaza multe sperante. „Este o alternativa non toxica, transportabila si accesibila”, se entuziasmeaza jurnalista britanica Sally Magnusson, autoarea lucrarii Life of Pee (Viata pipiului).

Urina folosita drept carburant nu este o idee noua. Numeroase cercetari sunt realizate de mai multi ani in Europa si in Statele Unite, unde tratarea apelor uzate costa o avere. 1,5% din electricitatea produsa in SUA este consumata de statiile de retratare. „Se pierde energie pentru a trata urina, cata vreme am putea produce energie cu urina”, rezuma situatia profesorul Shanwen Tao. Cu studentii sai de la Universitatea Heriot-Watt, din Scotia, el si-a indreptat cercetarile asupra ureei, un compus organic natural prezent in urina oamenilor (circa 2%). Utilizata in cazul vehiculelor de mare tonaj, pentru reducerea emisiilor daunatoare, ureea este produsa industrial pornind de la amoniac si dioxid de carbon.

„Factorul puah!”
In fata scepticismului afisat de numerosi oameni de stiinta, care arata ca este inca greu de obtinut o uree „pura” si naturala in cantitate industriala, cercetatorii britanici raspund ca rezistentele sunt esentialmente culturale. „Perceptia oamenilor este o frana importanta. Ei nu vor sa utilizeze apele lor uzate ca sursa de energie”, a explicat biologul Robert Goodfellow pentru BBC. El a denumit aceasta atitudine drept „factorul puah!”.
„Se produc milioane de litri de urina pe an in Statele Unita, spune Earl Braxton, administratorul american al unei intreprinderi de toalete mobile. Extragerea urinei ar fi mult mai profitabila decat extragerea aurului sau a petrolului.” Cu toate acestea, chiar si NASA a trebuit sa lupte pentru a-i convinge pe astronauti ca urina reciclata de statie era reutilizabila, sau mai exact consumabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *