Germania ar prefera sa importe produse bio din Romania, in locul celor din China

Germania ar prefera sa importe produse bio din Romania, in locul celor din China

Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana, una dintre cele mai mari consumatoare din lume de astfel de produse, au apreciat parlamentarii germani in intalnirea avuta cu reprezentatii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – ‘Bio Romania’.

‘Parlamentarii germani au cerut informatii despre agricultura ecologica din Romania si despre exporturile realizate in UE pe acest segment. Germania este unul dintre cei mai mari consumatori de produse bio din lume si apeleaza la importuri din China pentru asigurarea consumului intern, desi ar prefera sa importe dintr-o tara din UE. In opinia lor, Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana’, a declarat, marti seara, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – ‘Bio Romania’, Marian Cioceanu.

Acesta a precizat ca deputatul Friedrich Ostendorf a devenit membru de onoare al Asociatiei Bio Romania pentru initierea si demersurile facute in vederea adoptarii legislatiei de separare a agriculturii ecologice de cea referitoare la Organismele Modificate Genetic (OMG).

‘Am cerut sprijin parlamentarilor germani pentru a putea sa incepem si noi demersurile pentru avea o astfel de lege in Romania’, a precizat Marian Cioceanu.

De asemenea, seful Bio Romania a anuntat ca va incepe demersurile pe langa institutiile abilitate, respectiv Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru limitarea consumului de iod in randul populatiei, in conditiile in care consumatorii sunt practic obligati sa consume alimente cu un continut mare de iod, existand un risc ridicat de imbolnavire.

‘Vrem sa incepem o campanie referitoare la riscurile pe care le prezinta asupra populatiei consumul de iod pe o perioada mai lunga de timp. In Romania, suntem privati de dreptul la optiune prin obligativitatea de a consuma exclusiv sare iodata direct sau indirect, prin orice aliment procesat in Romania. Practic, din 2002, conform unei HG, nu mai poti consuma decat sare iodata, desi ar trebui ca decizia sa apartina consumatorilor. Daca autoritatile din Romania nu ne vor lua in semana vom incepe demersul nostru la Comisia Europeana’, a adaugat Marian Cioceanu.

Din 2002, printr-o Hotarare de Guvern (HG 568/2002) s-a impus in Romania ca toata sarea din comert sa fie iodata si s-a interzis comercializarea sarii neiodate, ‘in scopul prevenirii tulburarilor provocate de carenta de iod’.

‘Este o problema de sanatate publica, etica profesionala si bioetica’, a afirmat profesor doctor Pavel Chirila, vicepresedinte Bio Romania, in studiul sau ‘Iodarea universala a sarii – atentat la sanatatea publica’, adaugand ca ‘este ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an sa fortezi o tara intreaga sa manance iod’.

Potrivit presedintelui Bio Romania, Marian Cioceanu, din cauza sarii iodate, iodul a ajuns practic peste tot si, ceea ce este cel mai grav de fapt, ajunge sa fie consumat in exces: in produse de panificatie si patiserie, in carne si preparate din carne, in lactate, practic in mai toate produsele industriei alimentare.

Piata interna a produselor ecologice a inregistrat anual o crestere constanta de 20%, desi consumul de produse ecologice reprezinta doar 1% din totalul alimentelor. Suprafetele din agricultura ecologica din Romania au cunoscut in 2011 o crestere de aproximativ 17 ori fata de anul 2000 si cu 13,3% comparativ cu 2010, reprezentand 2,25% din suprafata totala agricola a Romaniei.

La ora actuala, Romania exporta majoritatea produselor sale ecologice, de la miere la ulei, produse oleaginose si fructe, in proportie de peste 90%, catre tari din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinatii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, tarile nordice, dar Asociatia Bio Romania a participat in acest an si la cel mai mare targ de profil din Statele Unite, cea mai mare piata mondiala pentru produsele bio, si la doua misiuni economice de profil in Japonia si in Dubai-Orientul Mijlociu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *