Germania este departe de a renunta la combustibilii fosili, in pofida planurilor de a adopta energia verde

Credite pentru proiecte de eficiență energetică
Germania este departe de a renunta la combustibilii fosili, in pofida planurilor de a adopta energia verde
Germania este departe de a renunta la combustibilii fosili, in pofida planurilor de a adopta energia verde

Germania isi propune un plan ambitios, sa ajunga sa isi asigure energia exclusiv din surse nepoluante in mai putin de zece ani, dar va mai dura inca cel putin douazeci de ani pana ca acest obiectiv sa fie indeplinit, scrie Euractiv.

Programul cunoscut ca „Energiewende“ prevede ca procesul ambitios de tranzitie a Germaniei catre surse de energie regenerabila sa se incheie pana in 2022.

Institutul Federal de Geostiinte si Resurse a publicat miercuri un studiu in care se arata ca Germania depinde intr-o proportie foarte mare de combustibil fosili precum petrol, gaze naturale sau carbune si ca energia regenerabila are o pondere in sistem de doar 20%.

„Desi energia regenerabila domina perceptia publica, Germania va continua sa foloseasca un mix de combustibili fosili si energie regenerabila pentru a asigura o tranzitie in conditii de siguranta catre un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.“

Studiul mai arata ca dupa mai mult de zece ani de la inceperea procesului Energiewende, 80% din consumul energetic al Germaniei este acoperit in continuare de combustibilii traditionali, insa datorita prevederilor aprobate anul trecut ponderea energiei regenerabile pe piata a crescut cu aproape cinci procente.

Studiul confirma criticile exprimate in urma cu cateva zile de o comisie speciala de experti in energie a guvernului german, potrivit carora noile planuri de actiune pentru eficienta energetica si protejarea mediului sunt neclare si nu specifica exact modalitatile prin care obiectivele stabilite vor fi indeplinite.

Organizatia nonguvernamentala Germanwatch a publicat in urma cu doua zile indexul de performanta in protejarea mediului care arata ca emisiile de carbon s-au intensificat recent din cauza activitatii termocentralelor pe carbuni, Germania ocupand locul 22 din 58 in topul tarilor cu cele mai mari emisii de carbon.

Guvernul de la Berlin spera ca programul de protejare a climei aprobat luna aceasta sa contribuie la reducerea emisiilor de carbon cu 40% comparativ cu 1990, in urmatorii cinci ani.

„Ne asiguram ca eficienta energetica va primi in sfarsit toata atentia pe care o merita“, a afirmat ministrul economiei Sigmar Gabriel. La randul sau, ministrul mediului Barbara Hendricks a declarat ca „Germania isi va indeplini toate obiectivele legate de protejarea mediului“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *