Germania, gata sa autorizeze extractia gazelor de sist

Germania, gata s? autorizeze extrac?ia gazelor de ?ist: fracturarea hidraulic? pe 86% din teritoriul s?u
Germania, gata sa autorizeze extractia gazelor de sist: fracturarea hidraulica pe 86% din teritoriul sau
Germania, gata sa autorizeze extractia gazelor de sist: fracturarea hidraulica pe 86% din teritoriul sau

Guvernul german va autoriza fracturarea hidraulica pe 86% din teritoriul sau. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, acesta este un prim pas spre exploatarea resurselor proprii de gaze de sist, pentru a mai reduce putin din dependenta fata de gazul natural rusesc.

Propunand autorizarea procedurilor de fracturare hidraulica, guvernul german se pregateste sa autorizeze de fapt exploatarea gazelor de sist in Germania. Pana in prezent, in Germania nu exista nicio reglementare clara privind acest procedeu, singurul utilizat pana acum pentru a extrage acest tip de gaz captiv in ‘roca mama’, procedeu contestat in special de ecologisti, care denunta consecintele lui asupra mediului.

Intr-un mesaj adresat Comisiei pentru finante din Bundestag, ministrul economiei al Germaniei, Sigmar Gabriel, a prezentat acest proiect guvernamental, ce urmeaza sa fie examinat inainte de vacanta de vara: fracturarea hidraulica va fi autorizata dupa examinarea conditiilor de protejare a mediului si in afara zonelor umede protejate, adica in 14% din teritoriul german.

Autorizarile in domeniu ar putea fi eliberate de autoritatile regionale. ‘Dupa aceasta notificare, fracturarea hidraulica va fi autorizata pe 86% din teritoriu’, a denuntat, marti, Oliver Krischer, deputat din partea Verzilor. Modificarile legislative ar putea intra in vigoare incepand din 2015.

Pentru moment, este inca dificil de evaluat potentialul gazelor de sist din Germania. Potrivit unei evaluari realizate in 2013 de Departamentul american pentru energie doar in baza unor studii geologice, fara forari, subsolul german ar contine 476 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze de sist recuperabile, adica de opt ori mai putin decat potentialul francez si echivalentul a circa sase ani de consum german de gaze, precizeaza Le Figaro.

Sustinatorii exploatarii gazelor de sist spera sa descopere zacaminte mai mari in urmatorii zece ani, in timp ce adversarii sai asigura ca rezervele de pe teritoriul german vor fi unele sarace. ‘Exploatarea gazelor de sist nu este de interes in Germania’, asigura ecologistii. Acestia sunt ingrijorati ca acest tip de gaz va lua locul energiilor verzi in tranzitia energetica a Germaniei.

Criza ucraineana a jucat un rol important in decizia guvernului german de a accelera lucrurile in acest domeniu. Germania, principalul client european al gigantului rus Gazprom, este dependenta in proportie de 35% de importurile de gaz rusesc. Chiar daca guvernul german doreste sa creada ca aprovizionarea sa nu poate fi pusa in discutie, Germania ar dori sa-si depaseasca aceasta dependenta.

Cancelarul federal german Angela Merkel a atentionat inca din luna martie: criza ucraineana va obliga Germania sa elaboreze ‘un nou mod de a-si gandi politica energetica’. Actualul pas este primul in aceasta directie, conchide Le Figaro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *