Germania isi pierde aliatii in planul de 700 mld. euro de „inverzire” a sectorului energetic

Germania î?i pierde alia?ii în planul de 700 mld. euro de "înverzire" a sectorului energetic
Germania isi pierde aliatii in planul de 700 mld. euro de "inverzire" a sectorului energetic
Germania isi pierde aliatii in planul de 700 mld. euro de „inverzire” a sectorului energetic

Planul de 700 miliarde de euro al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, pentru a remodela sectorul energetic national prin concentrarea pe energia regenerabila si-a pierdut o parte din sustinerea dinspre mediul de business. E.ON si RWE, doua dintre cele mai mari companii germane de utilitati, si-au taiat investitiile in sectorul verde din cauza datoriilor si a costurilor.

E.ON a anuntat ca isi va reduce bugetul de investitii alocat energiei regenerabile la mai putin de un miliard de euro in 2015, fata de 1,79 miliarde de euro anul trecut. RWE isi va injumatati cheltuielile pe regenerabile, la circa 500 milioane de euro in urmatorii doi ani, relateaza Bloomberg.

Ambele companii isi restrang planurile de extindere in regenerabile pentru a-si micsora costurile si a sterge 69 miliarde de euro din datorii. Companiile vor ramane astfel cu mai putini bani de plasat in proiecte eoliene off-shore, piesa de rezistenta din programul Germaniei de a-si inlocui toate reactoarele nucleare pana in 2022 si de a tripla ponderea energiei verzi in mix pana in 2050.

 

Proiecte pe rand si cu cat mai multi parteneri

In urma dezastrului de la centrala nucleara japoneza Fukushima de acum doi ani, Merkel a decis inchiderea a opt dintre reactoarele nucleare ale Germaniei. De-a lungul urmatoarelor noua luni, E.ON si RWE, care detin fiecare mai multe centrale atomice, au pierdut aproape 25 miliarde de euro din valoarea de piata.

Acum, cele doua companii se arata tot mai dispuse sa se asocieze cu alti investitori pentru a-si tine costurile sub control. „Nu vom mai fi neaparat in acelasi timp unici proprietari si operatori ai parcurilor eoliene”, scriau reprezentantii E.ON in raportul anual al grupului, publicat in martie. Compania a vandut deja unui fond de pensii danez participatii la trei parcuri eoliene amplasate in Statele Unite si cauta parteneri pentru proiectele din Germania, declara directorul general Johannes Teyssen.

La randul ei, RWE va dezvolta proiectele off-shore „cate unul o data” pentru a reduce riscul investitiilor, a spus CEO-ul Peter Terium. RWE a renuntat la intentia sa de a-si mari capacitatea instalata in regenerabile, fie in functiune sau in curs de dezvoltare, la 4.500 MW pana in 2014.

Anul trecut, E.ON anuntase ca va investi 7 miliarde de euro in regenerabile in urmatorii cinci ani, iar RWE avea in plan investitii de 5 miliarde de euro in patru ani.

Retragerea companiilor din cursa pentru regenerabile va submina astfel eforturile Germaniei de a-si atinge tinta de 10.000 MW instalati in off-shore pana in 2020, cu doi ani inainte de ca ultimele reactoare sa fie dezactivate. Guvernul de la Berlin a pariat 550 miliarde de euro pe un plan de a inlocui reactoarele cu 25.000 MW instalati in eolienele din largul marii pana in 2030.

 

Problemele de racordare impiedica dezvoltarea parcurilor pe mare

In prezent, parcurile off-shore germane au o putere de circa 280 MW. Acestea beneficiaza de vant puternic aproape permanent, spre deosebire de alte unitati de productie a energiei din surse regenerabile, care nu pot livra electricitate cu constanta unor instalatii ca reactoarele nucleare. Insa costurile instalarii parcurilor eoliene in Marea Nordului au urcat subit, din cauza unor dificultati de constructie si intarzieri in ceea ce priveste racordarea parcurilor la reteaua nationala de electricitate.

„Problemele de conexiune reduc profitabilitatea parcurilor off-shore si dau peste cap calculele investitionale ale companiilor de utilitati”, a precizat Marc Nettelbeck, analist la DZ Bank. „Aceste piedici ar putea provoca esecul sau intarzierea schimbarii mix-ului energetic”, a adaugat el.

Extinderea pe off-shore a Germaniei s-a facut mult mai lent decat anticipau politicienii, a aratat si Marc Oliver Bettzuege, director al Institutului de Economie a Energiei din cadrul Universitatii din Koeln. „Fara investitori puternici precum E.ON si RWE care sa se concentreze pe eoliene, Germania va fi nevoita sa importe o cantitate mare de energie verde pentru a-si atinge tintele”, a mai spus el.

Totusi, companiile nu au devenit „anti-regenerabile”, ci se concentreaza pe proiectele cele mai avantajoase, crede analistul Chris Rogers. Acest lucru nu inseamna ca politica energetica a cancelarului este sortita esecului, insa lui Merkel ii va fi mai greu sa atraga investitori daca acestia isi trimit banii in piete emergente precum Brazilia sau Turcia, a adaugat Rogers.

Peste problemele de conexiune si resursele financiare limitate ale celor mai mari investitori se suprapune si intentia autoritatilor germane de a reduce sprijinul pentru producatorii de energie din surse regenerabile. Cu alegerile pentru parlamentul federal la orizont, coalitia de guvernamant a lui Merkel cauta solutii pentru a ingheta pretul energiei platit de consumatorii casnici si de a transfera industriei o parte din povara trecerii la un mix energetic mai verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *