Germanii isi cutremura tara in cautare de energie termala

Oficialitatile nemtesti se tem de siguranta unui proiect de energie geotermala despre care cercetatorii spun ca a declansat un cutremur. Locuitorii din mica localitate Landau in der Pfalz sunt inspaimantati dupa ce casele au inceput sa se miste la jumatatea lui august.
germania
Uzina geotermala, construita de o companie de energie germana, extrage caldura aflata la adancime mare in interiorul pamantului. Partizanii metodei spun ca aceasta ar reduce drastic dependenta planetei de resursele minerale, care ar fi astfel inlocuite cu unele regenerabile, se arata intr-un articol din editia electronica a New York Times.

In ultimele luni insa, un alt proiecte a atras atentia asupra capacitatii sale de a produce seisme. In Basel, Elvetia, un proiect similar a fost sistat dupa ce a generat cutremure in 2006 si 2007. In clipa de fata, se asteapta decizia expertilor asupra continuarii lucrarilor. Pana ce expertii germani urmeaza sa delibereze in privinta sigurantei exploatarii, proiectul din Landau are verde sa isi continue activitate.

Initial, reprezentantii companiei energetice au refuzat sa-si asume orice responsabilitate pentru zguduielile de la nivelul solului si continua sa conteste datele guvernului care leaga proiectul de cutremur.

Anumiti experti in domeniu se tem insa ca proiecte precum cel din Germania ar putea dauna reputatiei energiei geotermale din intreaga lume. „Ma tem ca liderii unor astfel de proiecte geotermale vor pierde increderea publicului atata timp cat nu vorbesc deschis despre riscurile seismice pe care le implica acestea”, spune Rudolf Braun, unul dintre cercetatorii elvetieni care a studiat problema din Basel.

Cutremur cu multe grade de panica

La fel ca si alte cutremure cauzate de uzinele geotermale, cel din Landau a fost brusc si scurt si a fost insotit de un sunet asemanator unei explozii. In ciuda magnitudinii de 2,7 grade pe scara Richter, nu s-au inregistrat pagube materiale sau victime. Panica localnicilor s-a tradus insa prin dezbateri care au avut loc in consiliul local, care a sustinut initial construirea uzinei. Politia a primit peste 200 de apeluri telefonice imediat dupa ora 14.00 a zilei de 15 august.

Uzina din Landau, care a costat 20 de milioane de euro, a intrat in functiune in 2007 si produce electricitate pentru 6.000 de locuinte. Caldura extrasa de compania energetica se afla la aproximativ 3 kilometri in adancime. O uzina alimentata cu carbuni, care ar genera la fel de multa electricitate, ar emite anual 30.000 de tone de dioxid de carbon.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *