Orice firma este obligata sa-si scoleasca un angajat pentru gestiunea deseurilor

Orice firma este obligata sa-si scoleasca un angajat pentru gestiunea deseurilor

Desi putini administratori de firme stiu, o lege emisa in iarna obliga fiecare patron sa aiba un angajat care sa se asigure ca deseurile sunt colectate selectiv in cadrul firmei.

Numai ca responsabilitatea nu se da asa, pur si simplu, ori pe gratis. Conform legii, angajatul trebuie sa urmeze si un curs de management al deseurilor, organizat de o firma specializata.

Obligatii pentru toti

Legea 211/2011, intrata in vigoare la inceputul acestui an, reglementeaza modul de gestionare a deseurilor, astfel incat acestea sa fie reciclate. La articolul 13, actul normativ precizeaza ca „producatorii de deseuri au obligatia valorificarii acestora”, prin producatori de deseuri intelegandu-se orice persoana ale carei activitati genereaza deseuri, adica orice persoana fizica sau juridica. Altfel spus, toata lumea are obligatia de a se asigura ca deseurile produse vor fi valorificate.

In cazul persoanelor fizice, lucrurile stau destul de simplu: trebuie sa colecteze separat deseurile menajere de cele reciclabile si sa le predea ca atare operatorilor de salubritate. Persoanele juridice au, insa, mai multe obligatii. Pe langa ca trebuie sa tina o evidenta riguroasa a deseurilor produse in firma, trebuie si sa „scoleasca” un angajat.

N-ai curs, iei amenda

Potrivit articolului 22, „persoanele juridice au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege”, dar nu oricum, ci „ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”. Astfel, la orice firma, un angajat trebuie sa urmeze un curs de gestionare a deseurilor, in care sa invete cum trebuie sortate acestea, si apoi valorificate.

Astfel de cursuri se fac, desigur, doar de firme autorizate in domeniu, si contra unor sume de bani care nu sunt de lepadat: intre 400 si 600 de lei, pentru un curs de cel mult 8 ore. La finalul cursului, angajatul primeste un certificat de atestare a cunostintelor. Nu ca ar fi cunostintele respective foarte certe, dar macar actul il scapa pe patron de amenzi. Nici ele deloc de neglijat, caci merg de la 15.000 pana la 30.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *