Gestiunea deseurilor in Iasi – Implicarea, opiniile si recomandarile a peste 500 de ieseni

Timbrul de mediu blocheaz? înmatricul?rile ma?inilor second-hand. Vezi de ce
Gestiunea deseurilor in Iasi –Implicarea, opiniile si recomandarile a peste 500 de ieseni
Gestiunea deseurilor in Iasi –Implicarea, opiniile si recomandarile a peste 500 de ieseni

Asociatia Mai Bine face public raportul sondajului realizat in perioada august – decembrie 2012 care a urmarit identificarea gradului de implicare, perceptiei si propunerilor populatiei iesene cu privire la gestionarea locala a deseurilor si problemele conexe. Sondajul este un instrument de implicare civica si participare publica ce urmareste eficientizarea relatiei dintre administratia publica si populatie, in scopul generarii de propuneri de politici publice sau de revizuire a implementarii celor existente care sa fie luate in considerare si integrate in viitoarele decizii de interes local.

Aceasta colectare de informatii, puncte de vedere si recomandari ale cetatenilor este prima de acest tip realizata in municipiul Iasi avand ca subiect gestiunea deseurilor. Prin urmare, caracterul inedit si informatiile de prima mana obtinute de la cetateni fac din acest raport o sursa unica de informare directa pentru decidenti si responsabili si o resursa pentru elaborarea de viitoare politici publice.

Lipsa instrumentelor de participare publica adecvate impiedica eficientizarea relatiei dintre administratia publica si populatie. Sondajul aplicat de noi pentru colectarea de puncte de vedere reprezinta un astfel de instrument. Asociatia Mai Bine urmareste sporirea impactului asociatiei in directia gestiunii sustenabile a deseurilor prin suplinirea abordarii de tip grass roots, specifica organizatiei in primii ani, cu o abordare de tip advocacy si watchdog. Astfel, ne asumam rolul de catalizator intre cetateni si autoritati, pentru a transmite pe de o parte interesele si grijile celor dintai si a ne asigura de luarea in considerare de catre cei din urma a recomandarilor noastre”, declara Anca Gheorghica, presedinte executiv al Asociatiei Mai Bine.

Raportul cuprinde intr-o forma condensata afirmatiile si recomandarile colectate de la 531 de respondenti care au avut ocazia sa-si exprime opiniile referitoare la modul in care este realizat managementul deseurilor in Iasi. Raportul scoate in evidenta nivelul extrem de scazut al educatiei civice in domeniul colectarii deseurilor in Iasi dar si interesul populatiei fata de acest domeniu. Majoritatea participantilor au facut recomandari, in multe cazuri elaborate, acoperind o gama larga de sugestii pentru municipalitate si/sau operatorul local de salubritate, a caror sinteza este prezentata in raport.

Una dintre concluziile raportului este ca, pentru a avea un sistem de management al deseurilor eficient in orasul Iasi, este nevoie de implicare si seriozitate deopotriva din partea autoritatilor si cetatenilor. Stimularea participarii active si educatia populatiei reprezinta, alaturi de infrastructura bine pusa la punct, componente in egala masura necesare pentru un sistem de management eficient. Asadar, neacordarea unei atentii adecvate educatiei populatiei si nerealizarea de investitii in aceasta directie risca sa compromita sustenabilitatea gestionarii deseurilor la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *