Gheata arctica de pe timpul iernii este din ce in ce mai subtire

Gheata arctica s-a intins pe o zona mai mare iarna aceasta decat in ultimii ani, spun oamenii de stiinta, dar tendinta pe o perioada mai mare arata ca gheturile se afla inca in declin.
subtierea ghetii arctice
Tendinta pe 30 de ani arata ca intinderea de gheata anuala, maxima, ce are loc in martie, se micsoreaza cu 2.7% pe deceniu, informeaza BBC.

Doar 10% din patura polara este alcatuita din gheturi relativ durabile, care s-au format in doi ani, cel mai greu de pana acum.

Oamenii de stiinta de la US National Snow and Ice Data Center (NSIDC), spun ca gheata subtire se va topi extrem de usor pe timpul verii.

„Grosimea este importanta, mai ales iarna, intrucat este cel mai bun indicator al sanatatii gheturilor”, spune cercetatorul Walt Meier, de la NSIDC.

In anii 1980, gheturile groase alcatuiau 30-40% din patura, arata oamenii de stiinta.

Zona minima acoperita de gheata de pe timpul verii se schimba mult mai repede decat maxima din iarna, micsorandu-se cu 0.7% pe an. Anul trecut, cercetatorii din Marea Britanie atentionau ca gheata s-a subtiat foarte mult in ultimii ani.

Intinderea medie de gheturi, pe luna martie anul acesta, a fost de 15.16 milioane de km patrati. Prin comparare, a fost cu 590.000 de km patrati mai mica decat media din 1979 si cu 730.000 de km patrati mai mica decat recordul din 2006.

Micsorarea volumului si suprafetei gheturilor arctice aduce implicatii foarte mari pentru schimbarea climatica globala. Apele intunecate absorb mai multa energie solara decat gheata alba care reflecta, astfel incat declinul gheturilor de pe ape va amplifica incalzirea globala.

Cercetatorii de la NSIDC sunt de parere ca o vara calda va topi masiv calotele glaciare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *