Gheizerul pitic din Tara Lapusului

Un izvor din Maramures este considerat de geologi unic in tara, prin modul in care apa „bolboroseste” la intervale fixe, sub presiunea gazelor din subteran. In timpul iruperii, nivelul apei in put creste cu circa 1,5 metri.gheizer pitic

Localnicii din Poiana Botizii, in Tara Lapusului, povestesc ca apa izvorului are proprietati curative. „Apa asta-i sanatate curata! Noi avem palinca buna pe-aci, iar arsurile le stingem cu borcut (apa minerala – n.r.)”, spune Ion Pasca, un lapusan mucalit, in varsta de 80 de ani.

Pierdut si regasit

Izvorul a disparut in urma cu vreo jumatate de secol, din cauza lucrarilor de minerit din zona. „Satenii or vrut izvorul inapoi. Eram copila pe vremea aceea, mergeam cu vacile la pasune si, cand era liniste, auzeam, parca, pamantul cum fierbe”, isi aduce aminte Palaghia Filip, de 56 de ani.

In 1969, cei din Poiana Botizii si-au recapatat izvorul. „Au venit sa foreze dupa izvor. L-au gasit dupa zgomotul venit din pamant, atata presiune era adunata. Cand au dat de el, apa a tasnit la peste 20 de metri inaltime”, relateaza un alt localnic, Vasile Pop, in varsta de 53 de ani.

„Putini au auzit de izvorul nostru. Dar cei care au baut o data apa de la noi se intorc mereu. Au venit si din alte parti ale tarii, chiar si din Spania. Ce putem noi sa facem? Drumul este distrus, se ajunge tare greu acolo”, mai spune barbatul.

Izvorul se afla la confluenta Vaii Poienii cu Paraul Cizma. „Are un caracter ciudat, pulsator, din sapte in sapte minute. Gazele vin cu presiune extrem de mare de la mare adancime, de ordinul a mii de metri. La inceput, apa iesea din sapte in sapte minute la o inaltime de peste un metru. In timp, insa, a mai scazut presiunea. Gazele au un continut mare de dioxid de carbon si hidrogen sulfurat”, explica topograful Ioan Pop, cel care a editat si un ghid turistic al zonei.

Unic in tara

„Explicatia fenomenului este una simpla. In intervalul de sapte minute, se acumuleaza o cantitate de gaze suficienta pentru a se crea presiunea care conduce la irupere. Se presupune ca, in urma cu sute de ani, acolo a fost un gheizer. De altfel, si in jurul izvorului mai ies gaze direct din pamant. Apa este alcalina, carbogazoasa si contine mult fier”, mai spune Pop.

Acum, fostul gheizer nu mai arunca in aer coloane de apa ci doar bolboroseste, sub presiunea gazelor din subsol. In putul amenajat de sateni, apa masoara aproximativ 20 de centimetri. Apoi, incepe sa „fiarba”, iar nivelul creste vazand cu ochii, pana atinge marginea putului, dupa care se retrage. „Noi ducem apa asta acasa, o bem, chiar facem baie in ea, pentru ca face bine la sale”, arata Palaghia Filip.

„In tara, mai exista doar doua izvoare care functioneaza dupa acelasi principiu, insa intervalele de timp intre doua eruptii sunt neregulate. Este un fenomen rar intalnit in natura, acesta aparand pe principiul vaselor comunicante”, explica geologul Bogdan Onac, profesor univeristar la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca.

Primaria vrea complex turistic

Zona are un mare potential turistic, tinand cont de faptul ca, pe langa izvor, in Poiana Botizii se afla si rezervatia „Pestera cu Oase”, unde s-au descoperit fosile ale ursului de caverna, precum si rezervatia naturala „Taul Negru” si biserica din lemn „Sf. Petru si Pavel”, monument istoric. „Drumul care duce din Poiana Botizii pana la izvor este unul forestier. Din pacate, cu toate demersurile facute pana acum, nu am reusit sa il luam in administrare. Aici, am putea amenaja niste bai, un complex turistic”, arata Zoltan Negray , viceprimarul comunei Baiut, de care apartine Poiana Botizii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *