Ghetar din Antarctica se topeste repede

_46206116_pineisland_4661.gifJurnalistul BBC David Shukman a participat in 2004, alaturi de o echipa de cercetatori, la o misiune de supraveghere a ghetarului Pine Island. Acesta este unul dintre cei mai mari ghetari din Antartica, se subtiaza cu de pana la 4 ori mai mult decat in urma cu 10 ani.
Un studiu bazat pe masuratori din satelit ale ghetarului au dezvaluit ca suprafata acestuia se reduce cu pana la 16m pe an.
Din 1994, suprafata ghetarului s-a redus cu aproximativ 90m, ceea ce are implicatii deosebite pentru cresterea nivelului marii.
Rezultatele studiilor au fost publicate de cercetatorii britanici in Geophysical Research Letters.

Echipa de cercetatori a fost condusa de profesorul Duncan Wingham de la Universitatea College London (UCL). Un alt membru al echipei, Andrew Shepherd, profesor la Leeds University, declara: ” Stiam de mult timp despre acest dezechilibru, dar acesta are loc intr-un ritm care nu se poate compara cu niciun alt caz din lumea naturala.”
Calculele bazate pe viteza de topire facute acum 15 ani au estimat ca speranta de viata a ghetarului ar fi de 600 de ani, insa noile date indica o speranta de viata de numai 100 de ani.

Rata de topire cea mai ridicata are loc undeva in mijlocul sau, iar daca procesul continua, ghetarul s-ar putea sparge, divizandu-se in bucati care ar putea afecta uscatul.
Profesorul Andrew Shepherd, Leeds University, afirma ca topirea cestui ghetar ar putea adauga 3cm nivelului actual al Oceanului Planetar.
„Insa gheata din interiorul sau ar putea creste nivelul marii cu 20-30cm si in momentul in care am destabiliza sau am inlatura mijlocul ghetarului, urmarile nu ar putea fi controlate”, a spus el pentru BBC News.
„Nu exista precedent pentru un astfel de eveniment in aceasta parte a Antarcticii. Stiam despre situatia acestui ghetar de ceva timp, insa viteza sa de topire nuare temen de comparatie.”

Ghetarul Pine Island constituie de mai mult timp un punct de interes pentru cercetatori, datorita
faptului ca exista temeri conform carora o dezintegrare a acestuia ar afecta Antarctica de Vest.
Jurnalistul BBC rememoreaza calatoria din urma cu 5 ani, cand a decis sa se alature echipei Chilean Navy si Nasa care studiau cu echipamente laser si radar ghetarul Pine Island.
Calatoria de 11 ore cu plecarea din Punta Arenas a inclus si o serie de survolari la joasa altitudine a masivei bucati de gheata, care are 20 de mile latime si in unele locuri mai mult de o mila grosime.
Cercetatorii erau preocupati atunci de rapiditatea cu care se intamplau evenimentele; studiul efectuat recent sporeste temerile specialistilor.
Oamenii de stiinta au descoperit au descoperit intr-un studiu recent efectuat in Arctica dovezi ale unor schimbari ingrijoratoare. Cercetatori au studiat partea de N-V a Groenlandei, afllandu-se la bordul unei nave a Greenpeace.
Unul dintre cercetatori, profesorul Jason Box de la Ohio State University,a fost surprins de nivelul scazut al apei provenind din ghetari din Stramtoarea Nares, dintre Groenlanda si Canada.

De asemenea, el a instalat camere video pentru a monitoriza masivul ghetar Peterman. Au fost observate noi crapaturi de mari dimensiuni si s-a prezis o prabusire iminenta a ghetarului.
Profesorul Box a declarat pentru BBC News: ” Comunitatea stiintifica a fost surprinsa de cat de sensibili sunt acesti ghetari la incalzirea climei. Primii au fost ghetarii din partea de sud a Groenlandei, iar acum, pe masura ce ne indreptam spre partea de nord se poate observa acelasi fenomen si in cazul masivilor ghetari din aceasta zona. Este ca si cum ai indeparta capacul unei sticle.”

Sursa : news.bbc.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *