Ghidul „Green my light” a fost lansat

Asociatia Agent Green a lansat luni, la nivel national, editia intai a Ghidului „Green my light” pentru consumatori privind politicile celor mai mari 23 de lanturi de magazine fata de reciclarea becurilor economice uzate si eliminarea de la comercializare a becurilor incandescente mai puternice de 65W.

Ghidul reprezinta rezultatul investigatiilor Agent Green din perioada aprilie-iunie 2009 asupra celor mai mari 23 de lanturi de magazine privind politicile de reciclare a becurilor uzate si de eliminare de la comercialziare a becurilor incandescente mai puternice de 65 W incepand cu 1 ianuarie 2010. Investigatiile au constat in chestionare adresate magazinelor, cat si in vizite ale voluntarilor in fiecare din cele 23 de hipermarketuri.

ZECE BUNE, 13 RELE
Zece din cele 23 de magazine garanteaza si dovedesc ca recicleaza becurile – este vorba de Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach, Metro, Penny, Real, Domo si Praktiker. De partea cealalta, Auchan, Carrefour, G’Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA si Atas nu au putut face dovada ca recicleaza becurile incandescente. Unele dintre aceste magazine vand chiar si becuri ilegale (care nu afisau pe ambalaj pubela barata si nici identitatea producatorului).

green my light


PRETENTIILE ECOLOGISTILOR
In consecinta, Agent Green cere distribuitorilor de becuri din Romania sa garanteze imediat in public ca recicleaza becurile economice si tuburile fluorescente uzate si solicita Garzii Nationale de Mediu sa demareze controale in toata tara pentru verificarea magazinelor care nu pot garanta ca recicleaza becurile uzate.

PERICOLE
Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, rezista pana la zece ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si la salvarea climei. Totusi, ele contin mercur si pot polua mediul atunci cand se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeste hidrargirie si contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice si renale. De aceea, aceste surse de lumina trebuie reciclate, si nu aruncate la gunoi. Reciclarea lor este facuta de producatori conform Directivei Europene 2002/96/CE si cu Hotararea de Guvern 448/2005.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *