Globalizarea determina principiile reabilitarii cladirilor

Romania trebuie sa implementeze politici de dezvoltare a marilor orase, care sa conduca la cresterea calitatii locuirii, mai ales ca tendinta europeana este aceea de urbanizare a mediilor rurale, apreciaza ambasadorul Olandei in Romania, Jaap Werner.

„Regenerarea urbana este o prioritate pentru toate tarile europene. Europa este un continent urban, 80% din populatie traind in mediul urban si, mai mult, se poate spune ca si mediile rurale se urbanizeaza”, a declarat ofiacialul olandez, prezent la Seminarul international „Regenerarea urbana in Romania”.

Scopul regenerarii este de a imbunatati conditiile de trai, de a creste calitatea mediului inconjurator si de a intari economia locala. O alta problema cu care se confrunta tara noastra, dar si alte state foste comuniste, o reprezinta starea cladirilor. Ori, cele mai multe blocuri necesita lucrari de reabilitare termica.

In contextul actual global, un management eficient al cladirilor presupune luarea in considerare a unor aspecte noi, cum sunt cerintele si pretentiile populatiei, mediul inconjurator, schimbarile climatice, aspectele privind energia, in sensul diminuarii rezervelor, si de crestere a preturilor, a punctat ambasadorul Olandei. Daca in Germania, de exemplu, investitia medie in renovarea ansamblurilor este de 25.000 de euro pe apartament, in Europa de Est aceste investitii sunt de 5000-8000 de euro pe apartament.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *